Свеправославној литургији у Минску присуствовало 20.000 људи

ПРОСЛАВА 1025-ГОДИШЊИЦЕ КРШТЕЊА РУСИ НАСТАВЉЕНА У БЕЛОРУСИЈИ

  • „Ако парвославље буде темељ даље интеграције Русије и Белорусије, ако на том темељу буде подизана зграда наше будућности, неће моћи да је однесу никакве олује нити да униште земљотреси. Та зграда ће издржати испит времена“ - рекао је патријарх Кирил приликом сусрета са белоруским лидером Александром Лукашенком

        ИСТОРИЈСКА литургија поводом 1025-годишњице Крштења Руси окупила је у Минску више од 20 хиљада људи.

        Први пут у историји Белорусије, литургију су заједно служили представници свих помесних православних цркава, укључујући девет патријарха.

        Ходочасници су дошли из свих делова Белорусије, као и из Русије, Литваније и Летоније. Како би се омогућио долазак људи из свих делова Белорусије, власти су ангажовале више од 200 аутобуса. Литургија је служена под отвореним небом у минској општини Замчиште (историјски део града из кога је настао Минск).

        Овде су сачувани културни остаци из XI века, укључујући православни храм из тог периода.

        „Свечана свеправославна Литургија симбол је нашег земаљског и небеског јединства“ - истакао је патријарх московски и целе Руси Кирил, обраћајући се окупљенима после литургије. Он је рекао да је основни циљ свечаног обележавања јубилеја Крштења Руси, које се ових дана одржава у Русији, Украјини и Белорусији, да „се замислимо о свом животу и да молитвом привучемо благодат Божију, како би она, као одговор на наше напоре, трансформисала нашу реалност“.

        Патријарх је нагласио да је Крштење Руси „не само културни чин, већ и чин сједињења људи са Богом“. „Зато Православна црква, иако је прошла кроз тешка искушења, већ вековима чува своје јединство - истакао је руски патријарх.

        Патријарх московски и целе Руси Кирил позвао је Русију и Белорусију да међусобну сарадњу граде на православној традицији обе земље.

        „Тај духовни темељ, који је постављен пре 1025 година, заједнички је за све народе који су наследници кнеза Владимира и Кијевске Руси. А тај заједнички темељ је нешто најважније и оно што треба да буде основа наше сарадње, наше интеграције“ - рекао је руски патријарх на састанку са председником Белорусије Александром Лукашенком у Минску.

        Поглавар РПЦ је нагласио да су то непролазне духовно-моралне вредности са којима човек никада не може изгубити.

        „Ако је тај темељ постављен у основу интеграције, ако се на том темељу подиже зграда будућности, неће је моћи однети никакве олује нити уништити земљотреси. Та зграда ће издржати испит времена“ - истакао је он.

        Састанак патријарха и Лукашенка одржан је на територији спомен-храма Свих светих, а присуствовали су му поглавари и представници православних цркава, који су прво боравили у Москви, затим у Кијеву ради прославе 1025. крштења Руси.

        Саборном литургијом у Минску завршена је серија црквених свечаности у оквиру прославе 1025-годишњице крштења Руси. Исте такве литургије, у којима су учествовали поглавари и представници свих православних цркава, раније су служене у московском храму Христа Спаситеља, Кијево-Печерској лаври и на Владимирском брду у Кијеву.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари