Стоје у километарским редовима да би видели Богородичин Појас

Више од милион Руса видело у московском Храму Христа Спаситеља једну од највећих православних светиња

  • Појас је у Москву довезен из светогорског манастира Ватопеда, а оних који желе да га виде и да му се поклоне има толико да су редови оних који чекају дуги и до пет километара
  • Током прва два дана, поред Појаса је пролазило око 40 људи у минуту (до 60.000 за један дан). Потом је светиња подигнута на неку врсту дрвене арке, што је омогућило да је види око 120.000 верника на дан (око 80 у минути)

          РУСКА  православна црква апеловала је на све своје вернике који не успеју да до 27. новембра прођу кроз московски Храм Христа Спаситеља – да би додирнули Богородичин Појас или само прошли испод њега -  да `не очајавају`. Објаснила им је да њихова `искрена вера и молитве упућене Богородици неће остати неуслишени`.

          Појас је у Москву довезен из светогорског манастира Ватопеда, а оних који желе да га виде и да му се поклоне има толико да су редови оних који чекају дуги и до пет километара.

          „Сви који не успеју да уђу у храм и да дођу у додир са Светињом не треба да у томе виде било какав духовни проблем или да се због тога лоше осећају. Истинску молитву Бог никада не оставља без своје милости. Бог је увек поред верујућих. И Пресветој Богородици можемо се обраћати на сваком месту и у свако време. За то није неопходно наћи се у контакту са светињом каква је Појас“, обратио се ходочасницима руководилац информативне службе московске патријаршије Владимир Легојда.

          Он је саопштио да су Богородичин Појас, који је једна од највећих светиња Православља, већ видело најмање милион руских верника, али да, на жалост, неће сви имати ту прилику због ограниченог времена (од 17. до 27. новембра) иако је Храм Христа Спаситеља даноноћно отворен.

          Током прва два дана, поред Појаса је пролазило око 40 људи у минуту (до 60.000 за један дан). Потом је светиња подигнута на неку врсту дрвене арке, што је омогућило да је види око 120.000 верника на дан (око 80 у минути).

          Према црквеном предању, жена византијског цара Лава VI, Зоја, оздравила након што јој био донет – и пронет изнад њене главе - Богородичин Појас који је претходно узет из специјалног ковчега у којем је чуван. Да би изразила своју захвалност, Зоја је Појас прошила златним нитима, што је и помогло да се сачува до нашег времена.

          Иначе, у московском Храму Христа Спаситеља се трајно чувају делови Христовог плашта и Богородичине ризе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари