СМИРНОВ: Демократија је данас већа превара него што је комунизам

ПОЗНАТИ РУСКИ СВЕШТЕНИК ОЦЕНИО ДА НАРОД НИГДЕ И НИКАД НИЈЕ ИМАО ВЛАСТ

  • Шеф Комисије Патријаршије РПЦ за питања породице, заштите мајчинства и детињства - протојереј Димитриј Смирнов: „Раније, ако си имао новац – ниси имао новац, али, ако си био гроф, онда си био гроф. А сад није тако. Можеш да будеш гроф, али је новац код мене. И ја ћу да одлучим да ли си гроф или не. Хоћеш да се бавиш политиком? То ће те коштати толико и толико”

         РУКОВОДИЛАЦ Комисије Патријаршије РПЦ за питања породице, заштите мајчинства и детињства - протојереј Димитриј Смирнов, говорећи за радио станицу „Радоњеж” - изјавио је да је демократија у пракси заснована на лажи.

         „То је, једноставно, превара становништва. Комунизм је исто обмана, али комунизам има религиозне одлике. Комунизам много тога узима из правих религија. Комунисти имају своје учење, своје „свето писмо”. Имају своје ритуале. Имају своје мученике, своје пророке. Имају своје хероје. Имају и месијанска обећања” –рекао је отац Димитриј, одговарајући на питање слушаоца.

         Што се тиче демократије, по његовим речима, „заправо, народ нигде и никад није имао власт”.

         „Демократија је, једноставно, обмана. Јер су сви људи различити и није могуће да буде један човек – један глас” – истакао је свештеник.

         Он је указао да у демократском друштву све решава новац и да је „прелазак с монархије на капитализам остварен помоћу врећа с новцем”.

         „Раније, ако си имао новац – ниси имао новац, али, ако си био гроф, онда си био гроф. А сад није тако. Можеш да будеш гроф, али је новац код мене. И ја ћу да одлучим да ли си гроф или не. А ако ми је потребно, ја ћу купити твоју ћерку, оженићу се њоме, па ћу и ја бити гроф. Хоћеш да се бавиш политиком? То ће те коштати толико и толико” – нагласио је познати московски свештеник.

         Раније је отац Димитриј, чије се мишљење у РПЦ веома поштује, с њему својственом иронијом, више пута изјавио да демократија може бити само у паклу, а на небу је Царство Божије

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари