Саборна литургија у храму Христа Спаситеља у Москви

ПРИСТИЖУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОМЕСНИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА НА ПРОСЛАВУ 1025-ГОДИШЊИЦУ КРШТЕЊА РУСИ

  • Главне свечаности почињу 25. јула. Православни јерарси посетиће концерт на Црвеном тргу посвећен историји крштења Руси
  • Поглавари православних цркава путоваће у Украјину и Белорусију посебним возом, који ће кренути из Москве 26. јула

        УОЧИ прославе 1025-годишњице крштења Руси, у главни град Русије стижу делегације помесних православних цркава из целог света.

        Међу високим гостима су патријарх александријски Теодор, патријарх грузијски Илија Други, патријарх бугарски Неофит, митрополит варшавски и целе Пољске Сава, као и делегације Цариградске, Грчке, Албанске, Чешке и Словачке православне цркве, преноси агенција ИТАР-ТАСС.

        У Москву су већ стигли највиши представници Јерусалимске, Антиохијске, Кипарске, Румунске и Српске православне цркве, као и Православне цркве у Америци.

        На дан сећања на равноапостолску кнегињу Олгу, 24. јула, у храму Христа Спаситеља у Москви служиће се саборна литургија уз учешће свештеника свих помесних православних цркава. Њихова заједничка молитва отвориће прославу јубилеја крштења Руси.

        Главне свечаности почињу 25. јула. Православни јерарси посетиће концерт на Црвеном тргу посвећен историји крештења Руси. Такође, биће представљена хришћанска култура у различитим земљама.

        Заједничке литургије посвећене прослави овог датума одржаће се и у Кијеву (27-28. јула) и Минску (29. јула).

        Поглавари православних цркава путоваће у Украјину и Белорусију посебним возом, који ће кренути из Москве 26. јула.

        У специјалном вагону-храму они ће донети крст Андрије Првозваног за вернике Украјине и Белорусије, који ће моћи да се поклоне светињи од 26. до 28. јула у Кијеву и од 29. јула до 2. августа у Минску.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари