Руски и грузијски патријарх: Прерано је за сазивање Свеправославног сабора

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ УПОЗОРИО ДА ФОРСИРАНО САЗИВАЊЕ САБОРА ЧАК МОЖЕ ИСКОМПЛИКОВАТИ МЕЂУПРАВОСЛАВНЕ ОДНОСЕ

  • Сагласни смо да нема смисла сазивати сабор док се не регулишу спорна и отворена питања између православних цркава - саопштио је грузијски патријарх Илија Други који се налази у званичној посети Москви

         ПРЕДСТОЈАТЕЉИ Руске и Грузијске православне цркве – патријарси Кирил и Илија Други - на сусрету у Москви сложили су се да је сазивање свеправославног сабора бесмислено све док не буде постигнута сагласност свих помесних цркава о конфликтним питањима.

         „Дотакли смо питање о Светом Сабору који треба да се одржи у будућности. Сматрам да смо дошли до јединственог става да нема смисла сазивати сабор све док се не регулишу спорна и отворена питања између православних цркава” - саопштио је грузијски патријарх који се налази у званичној посети Москви.

         На састанку са Илијом Другим патријарх Московски и целе Руси, Кирил, рекао је да форсирање одржавања Сабор без потребне припреме може довести чак и до компликовања међуправославних односа.

         Идеја сазивања свеправославног сабора родила се пре пола века. Тада је било одређено десет тема о којима би се разговарало.

         Тренутно су неусклађени ставови о две теме: давању аутокефалности (самосталности цркви) и диптиху (званичном поретку помињаа православних цркава).

         За што скорије сазивање Свеправославног сабора изјаснили су се представници Константинопољске, Александријске, Јерусалимске, Кипарске, Антијохијске и Грчке православне цркве.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари