Руска православна црква затражила одлагање Свеправославног Сабора

ОЧЕКИВАНА И НАЈАВЉИВАНА ОДЛУКА СИНОДА РПЦ КОЈИ ЈЕ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАО

Митрополит Иларион

  • Митрополит ИЛАРИОН: „Ми у постојећим условима не можемо да учестујемо у раду Свеправославног Сабора. Молимо Цариградску патријаршију за његово одлагање како би био темељно припремљен. Без учешћа свих помесних цркава - или чак само једне од њих - Сабор не може бити Свеправославни, нити ће моћи да има консензус ни по једном једином питању“

        РУСКА православна црква неће учествовати у раду Свеправославног сабора на Криту, ако му не буду присуствовале друге православне цркве.

        Како је саопштио други званичник по рангу у РПЦ, митрополит Иларион, Свети Синод Руске православне цркве предложио је да се заседање Сабора одложи „за неко друго време“ зато што је „низ помесних цркава најавио да неће доћи на Крит због недовољне припремљености неких докумената и пословника за рад Сабора“.

        Иларион је подвукао: „Ми у постојећим условима не можемо да учестујемо у раду раду Свеправославног Сабора. Молимо Цариградску патријаршију за његово одлагање како би био темељно припремљен. Без учешћа свих помесних цркава - Сабор не може бити Свеправославни, нити ће моћи да има консензус ни по једном једином питању“.

        Митрополит Иларион је посебно нагласио: „Ствари ће овако стајати чак и ако на Сабору не буде само једне од помесних цркава. Једини излаз је одлагање сабора и са овом иницијативом ћемо се обратити патријарху Вартоломеју“.

        Прошле седмице су своје одлуку да не присуствују Сабору објавили Синод бугарске православне цркве, као и Антиохијска црква, а потом и Грузинска православна црква.

        Исти став је заузела и Српска православна црква која је иницирала да се на Криту - у термину предвиђеном за Сабор - одржи „свеправославно саветовање“.

        Руска православна црква има око 100 милиона верника и оних који се држе православне традиције. Следећа по бројности је Румунска православна црква са око 19 милиона, Грчка има око 9, Српска - 8, Бугарска - 6,5, а Грузинска 3,5 милиона.

        Цариградска православна црква има такође око 3,5 милиона, а све остале - Александријска, Антиохијска, Јерусалимска, Кипарска, Албанска, Пољска, Чешких земаља и Словачке и Православна црква Америке - мање од милион верника.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари