Руска православна црква има 60 центара за лечење наркомана

У МОСКВИ ФОРМИРАНА ЦРКВЕНА ВОЛОНТЕРСКА ГРУПА

ЗА ПОМОЋ ЗАВИСНИЦИМА ОД ДРОГА

        РУСКА православна црква формирала је у Москви волонтерску групу за помоћ зависницима од дрога.

       Истовремено је организовала још један курс за свештенике и парохијске социјалне раднике под називом „Технологије рада са зависницима од дрога“.

       Курс је организовао Координациони центар за борбу против наркоманије у оквиру Одељења за добротворни рад Синода  РПЦ, заједно са Православним Свето-Тихоновским универзитетом друштвених наука.

       Руководилац Координационог центра за борбу против наркоманије игуман Методије (Кондратјев) најавио је у оквиру тог програма оснивање црквене волонтерске групе за рад са наркоманима и њиховом родбином.

       Чланови волонтерске групе вршиће прве консултације за зависницима, пружаће духовну подршку у клиникама за наркомане, радиће са њиховом родбином, а даваће и подршку приликом рехабилитације.

       „Већ смо потписали 25 споразума с волонтерима, очекујемо да ће у будућности број добровољаца из Цркве расти, изјавио је игуман Методије. Међу полазницима курса ове године нису били само парохијски социјални радници, већ и запослени у московској управи Федералне службе за извршавање казни установа за државну наркологију“.

       У Русији лица који користе наркотике у немедицинске сврхе има око 8,5 милиона.

       На територији Руске Федерације делује укупно око 60 црквених рехабилитационих центара, чији капацитети омогућавају истовремено лечење око 1.000 наркомана. Дужина рехабилитационих програма у њима износи, по правилу, од 6 до 18 месеци.

       Велики део трошкова црквених рехабилитационих центара покривају донације приватних лица, док обим државне помоћи не прелази 1%. Поред 20 центара постоје станови за прихват, а већина центара ради са породицама зависника.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари