Руска црква прикупила више од 1,3 милиона $ помоћи жртвама рата у Сирији

ПРИКУПЉЕНА СРЕДСТВА БИЋЕ ПРЕДАТА

ПАТРИЈАРХУ АНТИОХИЈСКОМ И СВЕГ ОРИЈЕНТА ЈОВАНУ X

         РУСКА православна црква (РПЦ) спрема се да преда више од 1,3 милиона долара помоћи жртвама оружаног конфликта у Сирији.

         Помоћ се месец дана прикупљала у свим црквама РПЦ - рекао је руководилац информативне службе Одељења Светог синода РПЦ за добротворни и социјални рад Василиј Рулински.

         „У Антиохијској цркви (седиште патријарха налази се у Дамаску) жртвама војног конфликта помаже секретаријат за спољне везе и развој. Страдали у различитим регионима (Сирије) добијају ћебад, душеке, намирнице, хигијенска средства. Тако да ће наша помоћ бити врло потребна, рекао је Рулински.

         Крајем јуна је патријарх московски и целе Руси Кирил позвао вернике да помогну жртвама оружаног конфликта у Сирији. Новчана средства прикупљена у епархијама РПЦ шаљу се на рачуне Одељења Светог синода РПЦ за добротворни рад, који координише акцију. По завршетка прикупљања, средства ће бити уручена патријарху Антиохијском и свег Оријента Јовану X.

         Претходно су у пролеће и лето ове године средства, која је у Русији прикупило Царско православно палестинско друштво у износу од око 60 милиона рубаља, уручена православном патријарху, као и главном муфтији Сирије Ахмаду Бадр-ед-Дину Хасуну, како би их поделило сиријско Министарство здравља. 

         Од јула прошле године у Сирији сваког месеца погине око 5.000 људи. За две године, колико конфликт траје, погинуло је око 93.000 људи.

         Шеф независне комисије УН за истраживање кршења људских права у Сирији на седници Генералне скупштине УН изјавио је да је сиријска економија претрпела штету  у износу између 60 и 80 милијарди долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари