Руска Црква позвала Европу да заштити традиционалне породичне вредности

АПЕЛ И УПОЗОРЕЊЕ РПЦ ПАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПШТИНИ САВЕТА ЕВРОПЕ

  • Традиционалне вредности се постепено демонтирају у Европи, не због тога што су многи Европљани престали да деле те вредности, већ зато што политички чиниоци, који би требало да их штите, не врше своје дужности како треба и не демонстрирају потребну организованост и јединство - наглашава се  у документу представништва РПЦ при Савету Европе

         РУСКА православна црква позвала је преко  свог представништва при Савету Европе учеснике управо завршеног заседања Парламентарне скупштине СЕ да заштите став већине Европљана који подржавају традиционалне породичне вредности.

         Важно је да се не допусти политизација питања сексуалне оријентације и родног идентитета, наводи се у коминикеу представништва РПЦ при Савету Европе, усвојеном после летњег заседања Паламентарне скупштине Савета Европе.

         „Традиционалне вредности се постепено демонтирају у Европи, не због тога што су многи Европљани престали да деле те вредности, већ зато што политички чиниоци, који би требало да их штите, не врше своје дужности како треба и не демонстрирају потребну организованост и јединство” - наглашава се  у документу.

         Истовремено, упозорила је РПЦ, на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе усвојена су „радикална и неизбалансирана документа“, „у којима се не узима у обзир слобода мишљења и изражавања људи који имају традиционално схватање породице и односа међу половима“.

         Конкретно, ради се о донетим резолуцијама „Престанак принудне стерилизације и кастрације“ и „Престанак дискриминације по основу сексуалне дискриминације и родног идентитета“. У њима је парламентарна скупштина потврдила „потребу за широком акцијом за заштиту посебних права људи хомосексуалне оријентације и транссексуалаца“.

         На пример, јавним личностима, укључујући парламентарце, политичаре и друге, препоручено је да „успоставе однос дијалога и поверења са хомосескуалним заједницама, између осталог, путем учешћа у геј парадама и сличним догађајима“.

         Како су објаснили представници РПЦ, „од 318 посланика ПССЕ само 77 су учествовали у доношењу наведних докумената“, док већина посланика, која није учествовала у гласању, не дели ставове из усвојених резолуција. Такође, на седници посвећеној овом питању нису присуствовали многи посланици из земаља са доминатном католичком традицијом.

         „На пример, у руској делегацији има 36 посланика, али су само 3 посланика учествовала у гласању. У украјинској делегацији су  24 посланика, а само 5 их је учествовало“ - наводи се у коминикеу.

         Представништво Руске православне цркве при Савету Европе постоји од 2004. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари