Руска црква позвала елиту националног бизниса да врати капитал у земљу

ПОЗВАНА И ДА СЕ СВОМ НАРОДУ БАР ДЕЛИМИЧНО ОДУЖИ ЗА

НЕБРИГУ ПРЕМА ЊЕМУ У САСВИМ НЕДАВНОЈ ПРОШЛОСТИ

Всеволод Чаплин

        ПРОТОЈЕРЕЈ Всеволод Чаплин, председник Одељења Московског патријархата за сарадњу Цркве и друштва, објавио је у православном листу „Рус державнаја“ чланак којим је позвао руску елиту да схвати одговорност пред народом и да свој капитал употреби на добро националне привреде.  

       „Наша елита треба пажљиво да прати знакове времена и да размисли - није ли наступило време за промену и обнову својих веза са народом, како би народ осетио корист од ње“ - указао је Чаплин.  

       Подсетио је да је својевремено Светски сверуски народни сабор предлагао да се забрани извоз капитала из Русије и да тада тај позив многи „нису баш чули“. Одмах у наставку је оценио: „Међутим, сада их - да би сачували своја финансијска средства - на враћање капитала у земљу тера сам живот“.  

       Чаплин је уверен да би руска бизнис-елита свом народу морала „макар делимично компензовати сопствену небригу према њему у сасвим недавној прошлости“.

       Чаплин је истовремено указао да земље Западне Европе данас преживљавају кризу, а они који су били убеђени да ће успети да на наизглед мирном Западу сачувају свој новац - и да безбедно проживе старост и осигурају имовину - сад одједном виде да није све баш тако једноставно.  

       „Одузимање великог дела имовине на Кипру само је почетак тријумфа леве идеје у њеном најпримитивнијем поимању који се своди на паролу „одузети и поделити“ - оценио је Чаплин.

       Они који су се понадали да је новац изнет из Русије сигуран, веома брзо ће се суочити не само са проблемом како да га сачувају, већ и са „покушајима организаоване политичке акције - преко захтева да се максимално разјасни порекло новца и некретнина па преко истрага, судова, а можда и конфискација и хапшења“.

       Говорећи о „трагичној судбини бившег олигарха број један“ (тако је у чланку назван Борис Березовски), Чаплин је упозорио да она тера на размишљање:

       „Многи су навикли да главни смисао живота виде у новцу, власти, утицају, везама, могућности да управљају туђим судбинама, гомили поштовалаца и сарадника. Али, хришћанину, посебно за време Великог поста користило би присећање: не само да ће све то у једном моменту да пропадне и да нас никада неће учинити заиста срећнима, уколико само ради тога живимо“ - закључио је протојереј Всеволод Чаплин.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари