Русија треба да буде центар хришћанства и алтернатива свету златног телета

АУТОРСКИ ТЕКСТ ШЕФА ОДЕЉЕЊА СИНОДА РПЦ

ЗА ОДНОСЕ ЦРКВЕ И ДРУШТВА ВСЕВОЛОДА ЧАПЉИНА

Всеволод Чапљин

  • Русија је чврсто поручила целом свету да је способна да говори својим језиком, да говори као самостална и снажна држава, којој традиција и животно искуство дају право на сопствени пут, право не само да брани сопствено виђење устројства света, већ и да то виђење понуди целом свету - оценио је један од најутицајнијих људи у врху РПЦ

          ШЕФ Одељења Светог синода Руске православне цркве за односе цркве и друштва Всеволод Чапљин оценио је да се Русија креће у правцу максималне самосталности и да треба да буде центар светског хришћанства.

         „Није случајно што многи данас виде Русију као заштитницу хришћанских идеала и традиционалне моралности и као земљу која може бити реална алтернатива свету златног телета и самоубилачког схватања слободе“ - написао је Чапљин у чланку објављеном у листу „Рус державнаја“.

         По његовом мишљењу, Русија треба да се осети као центар светског хришћанства и само на том путу може да се оствари. Све остало је за њу, „као прво, ситно, а као друго, саморушилачко“, сматра свештеник.

         „Током последњих неколико месеци, Русија је чврсто поручила целом свету да је способна да говори својим језиком, да говори као самостална и снажна држава, којој традиција и животно искуство дају право на сопствени пут, право не само да брани сопствено виђење устројства света, већ и да то виђење понуди целом свету“ - наводи се у чланку.

         Према Чапљиновим речима, колико год су покушавали да руску власт натерају да се оријентише према уским групама, које су везане за стране трендове и које иступају мало у име „будуће Русије“, мало у име „друге Русије“, а мало у име „садашње Русије“, то није успело.

         „Није случајно што управо данас, без обзира на све критике и наговоре Запада, ми кажемо: да, ми инсистирамо на заштити деце од преране сексуализације и, још више, од хомосексуалне пропаганде. Да, ми не желимо да наша деца због усвајања од стране перверзњака изгубе своју веру, у којој су многа крштена, и да изгубе нормалан живот“ - нагласио је Чапљин. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари