Русија обнавља своју копију Цркве Светог Гроба у Јерусалиму

ЗА КОМПЛЕТНУ ОБНОВУ НОВО-ЈЕРУСАЛИМСКОГ МАНАСТИРА

ИЗДВОЈЕНА 62,5 МИЛИОНА ЕВРА

Ново-Јерусалимски манастир

  • Манастир је у 17. веку основао чувени руски патријарх Никон. Он је на реци Истри саградио тачну копију Цркве Светог Гроба у Јерусалиму, како би Руси у Подмосковљу имали своју Палестину. Пре 300 година, па и данас, не може свако да посети Свету Земљу. А одавде до Москве је свега 60 километара  

        У РУСКОМ Ново-Јерусалимском манастиру, недалеко од Москве, у току је свеобухватна рестаурација.

        У овој години за реконструкцију су издвојене преко две и по милијарде рубаља (око 62,5 млн. евра - прим.прев). Готово исто, колико и за изградњу нове зграде музеја, који се дуги низ година налазио на територији манастира. 

        Купола звоника Ново-Јерусалимског манастира боји се несвакидашњом - црвеном бојом.

        - Таква је технологија - прво неколико слојева боје и специјалног лака, а затим злато у листићима - наглашава Иван Оринчук руководилац грађевинских радова.

        Оринчуку је ово 14. храм који обнавља. Сада је под његовим руководством ангажовано око хиљаду и по грађевинара, рестауратора и археолога.    

        Обим радова одговара замисли оснивача манастира - патријарха Никона. Јер, он је желео да створи на реци Истри тачну копију Цркве Светог Гроба у Јерусалиму, како би Руси у Подмосковљу имали своју Палестину. Пре 300 година, па и данас, не може свако да посети Свету Земљу. А одавде до Москве је свега 60 километара.   

        Ново-Јерусалимски манастир обнављају да буде онакав како је изгледао у XVII веку - за време патријарха Никона.

        Унутар главног храма манастира - Васкресенског Сабора - због скела је тешко одмах уочити величанственост ове грађевине. 

        У центру се налази главна светиња, сада тамо води тунел од шперплоча. Параклис Анђела и сам Живоносни Гроб Господњи су чудом остали читави за време немачког бомбардовања 1941. када су се срушили централна купола и читав звоник. 

        „Овде је све горело, унутра се може видети гареж на зидовима, - појашњава намесник Васкресенског Ново-Јерусалимског мушког манастира игуман Феофилакт (Безукладников). - Данас се добро види како се историја наше отаџбине преклапа са светом историјом“.  

        Од 1919. до 90-их година главни власник манастира био је музеј. Снагама запослених у музеју сачуване су икона Спаситеља из манастирског храма и стотине других реликвија. Сада манастир и музеј раздваја река Истра, коју је патријарх Никон звао Јорданом.  

        Британски кустоси су оценили да је овај пројекат изванредан.

        Гледајући из птичије перспективе комплекс музеја се стапа са околином. После преселења, музеј је добио три пута више простора за експонате којих има 180 000.  

        „Музеј је у току свих ових деценија био одговоран за наслеђе Новог Јерусалима, за његову историју, популаризацију, - појашњава директор Историјско-архитектонског музеја „Нови Јерусалим“ Наталија Абакумова. Када је у манастиру почео да оживљава манастирски дух и монашки живот, схватили смо да је то објективни процес. Долазио је Патријарх Московски и Све Русије Кирил и рекао нам: Радите заједно“.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари