Руси и Пољаци моле Бога да их помири

ПРВА (ЗА СВУ ИСТОРИЈУ) ПОСЕТА РУСКОГ ПАТРИЈАРХА ПОЉСКОЈ

  • Руски патријарх Кирил и поглавар пољских католика архиепископ Јозеф Михалик потписују историјски документ - „Заједничку посланицу народима Русије и Пољске“
  • Пољски католички епископат је пре доношења одлуке о раду на заједничкој посланици обавио тајно гласање. Питање је било овако постављено: има ли или нема потребе за таквом посланицом? Није било ниједног високог пољског јерарха који се од гласања уздржао или гласао да није потребна

         ПАЖЊА православног и католичког света је данас усмерена на посету првојерарха Руске православне цркве Републици Пољској.

         Посету патријарха Кирила Варшави већ су међународни експерти оценили као историјски важну. И, ствар чак није у томе да за читаву историју Пољске на њену земљу није крочила нога патријарха РПЦ.

         Руски патријарх ће током посете потписати један од најважнијих докумената епохе, који не само да може да помири народе Русије и Пољске, већ и да ојача везе Православне и Римокатоличке цркве.

         Тај важан документ се зове „Заједничка посланица народима Русије и Пољске“. На њему су радила духовна лица две земље већ скоро три године. Биће потписан 17. августа у присуству настојатеља Руске православне цркве патријарха Кирила и поглавара пољске католичке епископије архиепископа Јозефа Михалика.

         Патријарх Кирил је у интервјуу за пољске медије нагласио да је значај документа огроман, јер садржи не политичке, већ хришћанске постулате, блиске народима две земље:

         - Обраћање цркве теми помирења народа – нагласио је - лишено јебило какве политике. И ако ову заједничку иницијативу уплетемо у политички контекст 21. века – учинићемо веома крупну грешку. Помирење је унутрашњи процес у човеку који се не сме потчињавати искључиво прагматичним разлозима. Да би се окренула тешка страница узајамних односа две земље, недовољни су само људски напори. Као верници, морамо да привучемо Божију снагу, морамо јако да се помолимо за помирења наших народа.

         Прошло је време да се сећамо са носталгијом увреда и патњи, - сигуран је настојатељ Руске цркве. – Опроштај није заборав, и кад кажемо једно другом „опрости“, ми не позивамо да се заборави историја, већ само молимо да се промени тоналност односа не само међу нашим земљама, већ и међу нашим народима.

         Овај документ има још један важан аспекат. Сама чињеница његовог постојања сведочи о јачању дијалога између Московске патријаршије и Римокатоличке цркве, објашњава доктор историјских наука, професор Руског државног хуманитарног универзитета Леонид Горизонтов:

         - Пољски католички епископат је пре доношења одлуке о раду на заједничкој посланици спровео тајно гласање по том питању са учешћем свих пољских епископа. Питање је било овако постављено: има ли или нема потребе за таквом посланицом? Није било ниједног високог пољског јерарха који се од гласања уздржао или гласао да није потребна. Наравно, таква позитивна слога много значи.

         Као католичка земља, Пољска је под духовном јурисдикцијом Ватикана. Није тајна да је Света столица пажљиво пратила рад на документу. И поред проблема који остају, последњих година Московска патријаршија и Ватикан су нашли много заједничких интереса. На пример, заштита и очување хришћанских вредности у свету.

         Ова посета настојатеља руске православне цркве, уникална је и по томе што је Пољска прва земља западноевропске културе коју патријарх посећује после устоличења 2009. године.

         У републици су хришћанске традиције веома јаке. А то значи да ће разговор о јединственим духовним коренима и неопходности да се ти корени сачувају за потомке бити услишани не само на нивоу православних верника, већ и следбеника западноевропског хришћанства.

         (Извор: Глас Русије)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари