РПЦ: Успешна породица са више деце мора постати - национална вредност

ЗАТРАЖЕНО ДА РУСИЈА ПООШТРИ ОДГОВОРНОСТ

ЗА СЕКСУАЛНА КРИВИЧНА ДЕЛА ПРОТИВ МАЛОЛЕТНИКА

Пантелејмон

          ПРЕДСЕДНИК Одељења Синода РПЦ за црквени добротворни рад епископ орехово-зујевски Пантелејмон учествовао је у раду VIII Конгреса заштитника права деце у Краснодару.

          Према званичним подацима, који су обелодањени на конгресу, у 2012. години од стране преступника страдало је 89 хиљада малолетника, од којих је две хиљаде убијено. Према деци млађој од 12 година почињено је четири пута више кривичних дела сексуалног карактера него прошле године.

          „Према овим застрашујућим бројкама нико не може бити равнодушан - рекао је епископ Пантелејмон. - Страшно ми је тешко због те деце. Дозволите да изразим захвалност и дивљење учесницима конгреса за то што се боре са тим ужасним злом.

          Епископ Пантелејмон је нагласио да је Црква спремна да помогне држави у сфери заштите права деце и позвао омбудсмане да не очајавају у тешким моментима свог посла.

          Он је истакао да, по мишљењу Поглавара РПЦ, породица треба да буде један од државних приоритета, а успешна породица с више деце - национална вредност, и напоменуо да је председник Русије Владимир Путин подржао предлог патријарха Кирила да се формирају центри за пружање помоћи деци у сваком градском округу и општини, у чијем раду би учествовали представници свих традиционалних конфесија.

          Епископ Пантелејмон презентовао је учесницима конгреса податке о помоћи коју РПЦ пружа породицама и истакао да „традиционалне религије могу да помогну породицама којима је помоћ потребна не само у решавању њихових проблема, већ и у васпитавању деце, како би се деци усадиле вредности пожртвоване љубави, како би научила да чине добра дела“.

          На конгресу је формулисан предлог да се значајно пооштри одговорност за сексуална кривична дела против малолетника, као и да се настави рад на изради Концепције информационе безбедности деце и адолесцената.

          У раду конгреса су учествовали представници свих федералних јединица Русије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари