РПЦ: Шале на рачун патријарха вређају осећања верника

ПОВОДОМ ЈЕДНЕ ХУМОРИСТИЧНЕ АКЦИЈЕ МОСКОВСКЕ РАДИО-СТАНИЦЕ „СРЕБРНА КИША“

         ШАЛЕ на рачун патријарха - попут додељивања награде „Сребрна каљача“ - вређају осећања милиона верника Руске православне цркве, али њени представници немају намеру да „од дворских луда купују произоводе који су плод сумњивог стваралаштва“, изјавио је Александар Волков, прес секретар руског патријарха Кирила.

         Патријарх Кирил у разговору са министром правде Коноваловом

         Радио „Сребрна Киша” организовао је 18. јуна 16. свечано уручење све награде „Сребрна Каљача”. На њеном списку „награђених” нашли су се и Владимира Жириновског и патријарх Московски и Целе Руси Кирил који је назван по свом световном имену Владимир Гундјајев.

         „Каљачу” су му доделили за „безгрешни нестанак ручног сата у номинацији „руке до лаката у чуду”. На тај начин су организатори акције подсетили на познати случај са фотографијом на којој се на руци патријарха не види ручни сат, али се одражава на исполираној површини стола.

Сребрне каљаче

         „Уколико се људи желе шалити са Црквом и њеним поглаваром, онда се поставља питање: какав је њихов однос према животу Цркве и да ли они имају представу о томе да њихове шале са њеним поглаваром нису шале са конкретном личношћу, већ шале које вређају велики број њихових сународника који су паства Руске православне Цркве?” - рекао је Волков.

         Он је додао да „у принципу дозвољене и шале и хумор”, али уз озбиљно `али`:

         „Уколико неки световни људи пожеле да се нашале са Оружаним снагама, онда би их пре тога требало упитати: да ли сте служили армију? Уколико се неко изругује професионализму хирурга, треба га упитати да ли је спасао бар један живот? Тако је и у случају са патријархом” - истакао је Волков.

         На питање како ће Патријарх реаговати на акцију радио станице и да ли ће узети неко из Цркве „каљачу”, Волков је истакао да „се подразумева да Његова Светост неће ни на који начин реаговати на те несташлуке”. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари