РПЦ позвала Русе да се уздрже од антиазербејџанских емоција и иступа

ЦРКВА ОД ВЛАСТИ ЗАТРАЖИЛА ЗАТВАРАЊЕ „КЛОАКА СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ“

И ОСНИВАЊЕ НАРОДНИХ ДРУЖИНА

Всеволод Чапљин

         МОСКОВСКА патријаршија позвала је власт да се заведе ред на руским пијацама, као и грађане да се уздрже од анитазербејџанских иступа после убиства Руса Јегора Шћербакова у московској општини Бирјуљово.

         „Добро је што је откривен идентитет могућег убице“ - изјавио је у интервјуу Интерфакс-Религији руководилац Одељења Синода РПЦ за односе црве и друштва протојереј Всеволод Чапљин.

         По његовим речима, грађани у руским градовима су пуни одлучности да помогну властима у борби с илегалном миграцијом, сивом економијом, корупцијом и другим врстама криминала.

         „Ту тежњу треба на сваки начин подржати и озаконити - како путем формирања народних дружина (добровољаца који у одржавању јавног реда помажу полицији), тако и путем стимулисања грађана да помажу у расветљавању кривичних дела“ - сматра свештеник.

         Међутим, он је против антиазербејџанских емоција и наглашава да „није цео народ крив због једног човека“.

         Представник РПЦ поново је предложио да се размотри прелазак на праксу давања посла само грађанима конкретног региона који су регистровани, а „регистровати треба само лица која у том региону имају стамбену просторију у својини или дугорочном закупу“.

         „Сви послови у којима се експлоатише робовски труд илегалних имиграната треба заувек да нестану. Клоаке сиве економије треба да престану да постоје. У супротном - имаћемо нове, конфликте, нове сукобе, имаћемо ново Бирјуљово“ - истакао је отац Всеволод.

         Према медијским наводима, 10. октобра ноћу у Западном Бирјуљову убијен је 25-годишњи Московљанин Јегор Шћербаков. Он је пратио девојку кући. Поред улаза им је пришао непознати мушкарац и после инцидента му задао више удараца ножем. Младић је преминуо, а осумњичени се сакрио. Случај је изазвао негодовање локалних становника и немире.

         За убиство се сумњичи грађанин Азербејџана Орхан Зејналов, који илегално ради на московској кванташкој пијаци.

         Он се и у родном Азербејџану, такође, сумњичи за убиство.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари