РПЦ: Не треба да покорно слушамо лекције ЕУ већ да тражимо да се и она нама прилагоди

НЕПРАВЕДНО ЈЕ ДА СЕ ЗАПАДНОМ МОДЕЛУ ПРИЛАГОДЕ СВИ НАРОДИ И СВЕ ТРАДИЦИЈЕ - ПРОТОЈЕРЕЈ ВСЕВОЛОД ЧАПЉИН

Всеволод Чапљин

  • „Русија, Украјина, Белорусија, Молдавија, Грчка, Србија и Бугарска, као представнице моћне самосталне цивилизације, имају право да приликом ступања у Савет Европе захтевају од његових западних чланица да почну да формирају нову организацију од нуле, да промене у њој много тога што је својствено западном делу Европе, а није источном“ - написао је руководилац Одсека РПЦ за односе Цркве и друштва протојереј Всеволод Чапљин
  • Нас покушавају да убеде да одлуке Европског суда за људска права чине прецедентно међународно право, док се у стварности такво право, ипак, ствара међународним уговорима, а не судским одлукама и, тим пре, образложењима и материјалима на основу којих су те одлуке донете, а чији аутори су често анонимни експерти - упозорава Чапљин

        ИЗ Московске патријаршије упућен је позив православним земљама (укључујући Русију) да се у дијалогу с Европском унијом не мењају под њеним утицајем, већ да предлажу њој да се мења.

        „Русија, Украјина, Белорусија, Молдавија, Грчка, Србија и Бугарска, као представнице моћне самосталне цивилизације, имају право да приликом ступања у Савет Европе захтевају од његових западних чланица да почну да формирају нову организацију од нуле, да промене у њој много тога што је својствено западном делу Европе, а није источном“ - написао је руководилац Одсека за односе Цркве и друштва протојереј Всеволод Чапљин.

        Такође, по његовим речима, сви преговори с ЕУ треба да почињу „не покорним слушањем нечијих лекција, већ од питања - у чему је сама ЕУ спремна да се промени, како би била способна да на паритетној основи постане заједнички кров не само за западне, већ и за источне друштвено-политичке традиције.

        „Западни модел демократије данас користи мањински део становништва планете, што је доказ да тај модел није једини. Инсистирање на његовој универзалности и, тим пре, на томе да му се прилагоде сви народи и сви правни и политички системи је, благо речено, непоштено и неправедно“ - наводи се у Чапљиновом чланку.

        По речима аутора текста, свака земља у којој је снажна традиционална религиозност (православна, исламска или нека друга), приликом покушаја да се драстично промени њен правни систем или приликом преговора о приступању неком међудржавном савезу, треба да пита чланице тог савеза: „Да ли је потрбно да се оне саме промене, нарочито у доменима система вредности, правних и политичких начела, пре него што уђу у алијансу са земљама где постоји снажна верска и морална традиција“.

        „Нас покушавају да убеде да одлуке Европског суда за људска права чине прецедентно међународно право, док се у стварности такво право, ипак, ствара међународним уговорима, а не судским одлукама и, тим пре, образложењима и материјалима на основу којих су те одлуке донете, а чији аутори су често анонимни експерти - наводи се у чланку.

        Осим тога, истиче отац Всеволод, данас се о идеји верске неутралности државе говори као о некој норми међународног права садржаној у одлукама Европског суда за људска права.

        „Та идеја је веома далеко од реалности, у којој су данас присутне верско-политичке доктрине које су ништа мање опасне од нацизма и фашизма. Како у тим условима држава може бити неутрална? Пропагатори идеје неутралности безнадежно су заостали за животом, и то заостајање се за многе народе може показати смртоносним“ - сматра он. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари