РПЦ: Мошти светитеља Феофана Затворника стигле у Вороњеж

ИЗА СЕБЕ ОСТАВИО БРОЈНА ДЕЛА О ХРИШЋАНСКОЈ МОРАЛНОСТИ И ПРЕВОДЕ АСКЕТСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

  • На Помесном сабору РПЦ епископ Феофан Затворник је 1988. године канонизован као подвижник вере и побожности који је извршио снажан утицај на духовну обнову руског друштва

          РУСКИМ градом Вороњежом прошла је литија са моштима светитеља Феофана Затворника Вишенског поводом 200. годишњице његовог рођења, које ће се обележити 2015. године.

          Митрополит Вороњешки и Борисоглебски Сергиј унео је ковчежић са светим моштима в Благовештенску саборну цркву и благословио вернике.

          Последње године живота светитељ Феофан провео је живећи затворничким животом у Свето-Успенској Вишенској пустињи, где се од средине XIX века чува чудотворна Казањска икона Мајке Божије. По благослову руског патријарха Кирила, та икона се носи по многим епархијама Руске православне цркве ради поклоњења верника.

          После октобарског преврата 1917. године, Свето-Успенски Вишенски манастир био је затворен, зграде и имовина су национализовани, монаси исељени. Монаси су икону чували у тајности, а после обнављања храма 1990-их година, поново је унета у Вишенски манастир.

          Светитељ Феофан, рођен као Георгиј Васиљевич Говоров 10. јануара 1815, а 1841. године замонашио се под именом Феофан.

          Посећујући древне манастире као члан Духовне мисије у Јерусалиму, он је неуморно изучавао записе светих отаца, статуте и житија старих подвижника источних манастира и Свете Горе Атонске.

          Млади аскета успоставио је тесне духовне везе са светогорским старцима, који су извршили благотворан утицај на правац његовог духовног развоја, а касније и помогли приликом објављивања његових дела.

          Светитељ Феофан Затворник (1815-1894.) оставио је велику и заиста вредну духовно-књижевну заоставштину: многобројна дела о хришћанској моралности, дела у којима су изложене основе психологије светих отаца, преводе аскетске књижевности (укључујући „Добротољубље“), најдубља тумачења Светог Писма, који су значајно обогатили руску библистику.

          На Помесном сабору Руске православне цркве 1988. године епископ Феофан Затворник канонизован је као подвижник вере и побожности који је извршио снажан утицај на духовну обнову друштва у којем је живео.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари