Пустите игумана Јефрема из притвора

Руски патријарх Кирил се због привођења игумана манастира Ватопед обратио председнику Грчке

         ЊЕГОВА Светост Патријарх Московски и целе Руси Кирил упутио је председнику Републике Грчке Каролосу Папуљасу писмо у којем је изразио забринутост због хапшења игумана Благовешенског манастира Ватопед на Светој гори Атон архимандрита Јефрема.

         ФАКТИ преносе текст руског Патријарха у целини:

Његовој Екселенцији

господину Каролосу Папуљасу

председнику Републике Грчке

         Ваша Екселенцијо!

         Са осећањем дубоке забринутости примам информације о задржавању у притвору игумана Ватопедског манастира на Атону архимандрита  Јефрема.

         Не доводим у сумњу овлашћења грчког правосуђа и изражавам наду у праведну и објективну одлуку у процесу о имовини Ватопедског манастира. Истовремено, осећам недоумицу због упућивања у притвор пре судског процеса монаха који није претња друштву, тим пре што је он у више наврата показивао спремност да сарађује са истрагом. Посебну узнемиреност изазивају саопштења о не баш добром здравственом стању архимандрита Јефрема које није узето у обзир приликом хапшења.

         Господине председниче, у Русији, Белорусији, Украјини и Молдавији, као и у другим земљама чији народи су у канонској вези са Руском Православном Црквом, милиони верника су узнемирени због полицијских мера које су преузете према свим православним познатом игуману светогорске обитељи и то баш у данима када православна Грчка слави Рођење Христово.

         Сматрам својом обавезом да Шефу грчке државе пренесем нашу заједничку бол и да молим да архимандрит Јефрем, игуман манастира Ватопед на Светој гори Атонској буде пуштен из притвора.  

         С дубоким поштовањем

+ КИРИЛ, Патријарх Московски и целе Руси

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари