Православне свештенике у Украјини нападају и гркокатолици и расколници

УПОЗОРАВАЈУЋЕ САОПШТЕЊЕ ОДЕЉЕЊА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ СВЕТОГ СИНОДА РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

  • „Свештеници су жртве иживљавања, мучења и застрашивања, насилног задржавања и испитивања, током којих наоружани људи, који припадају гркокатоличкој цркви или неканонским групама и који тврде да их је овластила украјинска власт, износе апсурдне оптужбе против њих и постављају им ултимативне захтеве, између осталог, да напусте Украјинску православну цркву и препишу им црквену имовину” – наводи се у саопштењу РПЦ

         ПРАВОСЛАВНЕ свештенике у Украјини који се држе хришћанских начела миротворства и милосрђа пребијају и нападају због одбијања да учествују у распиривању војног сукоба, наводи се у саопштењу одељења за информисање Светог синода Руске православне цркве.

         „Православни свештеници у областима Украјине захваћеним сукобима данас подвижнички настављају да служе у духу миротворства у условима сталне опасности по свој живот, као и по живот и добробит својих породица, али не остављају своје вернике” – наводи се у документу.

         „Стално пристижу вести о насилним актима против цркава Украјинске православне цркве и њених свештеника који се налазе у зонама где се воде борбе”- истиче се у саопштењу.

         Како истичу у одељењу за информисање, цркве и свештеници не страдају само од ратних дејстава, већ су и „предмет циљаних напада од стране гркокатолика и расколника, који користе расположење међу грађанима за своје злочиначке циљеве”.

         „Свештеници су жртве иживљавања, мучења и застрашивања, насилног задржавања и испитивања, током којих наоружани људи, који припадају гркокатоличкој цркви или неканонским групама и који тврде да их је овластила украјинска власт, износе апсурдне оптужбе против њих и постављају им ултимативне захтеве, између осталог, да напусте Украјинску православну цркву и препишу им црквену имовину” – наводи се у саопштењу.

         Руска православна црква позива „на хитну истрагу наведених  инцидената, како од стране украјинских структура власти, тако и надлежних међународних организација за заштиту људских права”.

         „Црква не дели своја чеда по њиховим политичким и другим уверењима, она испољава своју љубав и бригу свим верницима, ма на којој да су страни у сукобу, тежи помирењу подељеног народа” – истиче се у саопштењу.

         „Погибија многих невиних људи, који су таоци братоубилачке мржње, на савести је оних који одбијају дијалог и помирење” – наводи се у саопштењу одељења за информисање Светог синода РПЦ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари