Поклонио се и лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов

Богородичин Појас у Русији видело и дотакло више од два милиона верника

  • Добивши благодат од ове православне реликвије, Генадиј Зјуганов је - као лидер највеће опозиционе партије у земљи -спреман да са вером и одлучношћу заврши предизборну кампању КПРФ и испуни предизборна обећања Партије – написао је на сајту комунистичке партије познати паравославни публициста и писац Павел Дорохин
  • Врхунац интересовања ходочасника био је 24. новембра када је у реду да посети Храм стајало више од 80 хиљада људи

           БОГОРОДИЧИН Појас – поред којег од 17. новембра у москосвком Храму Христа Спаситеља дневно прође до 80.000 верника – ходочаснички је додирнуо и целивао и вођа руских комуниста Генадиј Зјуганов.

           Лидер КПРФ највећу православну цркву на свету посетио 25. новембра и целивао православну светињу која је привремено пренета ради свенародног поклоњења са Свете Горе у Москву.

           Извештај о овом догађају, који би био незамислив чак и у време Михаила Горбачова, а не само Лењина, Стаљина или брежњева, објављен је на званичном сајту Комунистичке партије. 

           «Милошћу Божијом и упорним радом комуниста на обнови Русије, саборно са целокупним нашим народом, биће могуће спречити пад наше Отаџбине у амбис кризе и безакоња» – наглашава се у осврту на ходочашће лидера партије која је пре само неколико деценија била милитантно атеистичка и богоборачка.

           «Добивши благодат од ове православне реликвије, Генадиј Зјуганов је као лидер највеће опозиционе партије у земљи спреман да са вером и одлучношћу заврши предизборну кампању КПРФ и испуни предизборна обећања Партије» - наглашава се даље у осврту.

           Аутор осврта је познати паравославни публициста и писац Павел Дорохин.

           Као лидер КПРФ, наследнице КПСС,  Зјуганов се више пута у протеклом периоду позитивно изјашњавао о православљу. Тако је 1999. године издао брошуру под називом: «Вера и верност. Руско Правослаље и проблеми обнове Русије»; 2002. године је Зјуганов подржао увођење предмета «Руска православна куклтура» у школе.  

           Да би што више верника видело о макар дотакло ову светињу, заустављен је саобраћај у више улица око Храма.

           Врхунац интересовања ходочасника био је 24. новембра када је у реду да посети Храм стајало више од 80 хиљада људи.

           Укупно се реликвији – само у Москви - до сада поклонило више од 650 хиљада људи, док је бројка за целу Русију увелико прмашила два милиона!

           Током боравка реликвије у Москви, медицинску помоћ је затражило преко 800 људи који су стајали у реду.

           Планирано је да Појас у главном граду Русије буде до 28. новембра.

 

И руски премијер целивао Богородичин Појас и срео се са старешином манастира Ватопед

Игуман Јефрем Путину: «Света Гора Вас воли»

Игуман Јефрем и монах Нектариос са В. Путном

  • Подељено четири милиона ленти које симболизују Појас, а ускоро ће бити итдата књига о чудима која је изазвао у Русији

           ПРЕДСЕДНИК владе Русије Владимир Путин се састао са свештеницима атонског Ватопедског манастира - игуманом Јефремом и монахом Нектариосом. Сусрету је присуствовао и председник руског државног предузећа «Железнице Русије» Владимир Јакуњин који се налази на челу старатељског савета Фонда Андреја Првозваног.

           Путин се захвалио оцу Јефрему и Киноту Свете Горе Атонске за спремност да се из Грчке  у Русију привремено пренесе једна од најпоштованијих светиња у православном свету – Појас Пресвете Богородице. Како је истакао шеф руске Владе, то «демонстрира блискост грчког и руског народа и само ће јачати њихову духовну блискост».

           ФАКТИ  преносе део дијалога између руског лидера и старешине Ватопеда:

           Игуман Јефрем: Уверен сам да ће Појас Пресвете Богородице ојачати веру вашег народа. Ми стално примамо телефонске позиве у којима људи говоре да се десило чудо: „Удата сам 10 годна  и тек сада смо добили дете“. Знамо за око 20 случајева таквог чуда. Рекли су нам да ће бити издата књига о  чудима која је Богородичин Појас изазвао у Русији.

           В. Путин: Уколико то помогне решавању демографског проблема, то би било сасвим у реду. У сваком случају, надам се да ће тако бити.

           Игуман Јефрем: Већ је подељено четири милиона ленти које симболизују Појас.

Владимир Путин звони на звонику манастира Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона (9. септембра 2005. г.)

           В. Путин: Надам се да ће ово људе (посебно вернике) да помогне у животу. То је најбитније.

           Игуман Јефрем: Несумњиво.

           В. Путин: Сећам се свог пута на Атон и са каквом су ме топлином примили. Још једном желим да Вам се захвалим и пожелим најлепше жеље Киноту.

           Игуман Јефрем: Наравно. Света Гора Вас воли.

           В. Путин: Велико хвала. Русију са Светом Гором повезују  векови. Ми имамо читаву историју односа са Светом Гором која се протеже, уколико сам у праву, од XVIII века. Тамо постоји и руски манастир и много је ходочасника из Русије.

           Игуман Јефрем: Ми смо постојали и у XVII веку. Атонски монаси су били из Русије, било је стараца, ходочасника.

           В. Путин: У сваком случају та душевност, топлина са којом су нас тамо дочекали остаће у мом сећању заувек.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари