Патријарх Кирил у посети Валаму

У ТОКУ ЈЕ РЕСТАУРАЦИЈА СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСКОГ ХРАМА,

ЛЕТЊЕГ ХОТЕЛА И ЦРКВЕ НИКОЉСКИ СКИТ

  • Валамски манастир има 200 становника, велику и разноврсну економију: своју флоту, гараже, фарму, ергелу, ковачницу, радионице, воћњак са више од 60 сорти јабука. Имају и своју пекару, мини фабрику за производњу сира

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил ових дана ће обићи Валам, саопштила је прес служба патријаршије Руске православне цркве.

         Патријарх ће посетити Спасо-Преображенски манастир и скитове и биће на челу старатељског савета који је ради обнове манастира основан 2002. године.

         На дан сећања на преподобне Сергија и Германа, Валамске чудотворце11. јула, патријарх је служио Свету литургију у Спасо-Преображенској цркви манастира.

         Црква и руска власт заједнички се баве питањем модернизације острва Валам које се налази на Ладошком језеру.

         На прошлом заседању старатељског савета манастира, патријарх Кирил је истакао да је прворазредни задатак решавање стамбених проблема локалних житеља који су 2000. године исељени из круга манастира.

         Током 2011. године били су обављени радови на историјским лучким објектима у Манастирском заливу, обновљена је калдрма и постављена расвета у луци. Сада је неопходно уредити индустријску зону на територији манастира.

         Иначе, већ се рестауришу фасаде и кровови Спасо-Преображенског храма у име иконе Мајке Божје Живоносни извор, летњи хотел, зграде скита Свих светих и цркве Никољски скит.

         Оснивачи монашког живота на Валаму били су Сергиј и Герман који су према црквеном предању били грчки свештеници. Они су у Х веку дошли до Великог Новгорода заједно са првим православним мисионарима.

         Сам манастир на Вaламу био је основан у XIV веку.

         Светиња је неколико пута била уништавана - пљачком, пожарима или запуштањем. Свете мошти преподобних Сергија и Германа остале су целе јер су их монаси сакрили дубоко под земљу.

         За време рата са Финском 1939. године, манастир је био срушен у бомбардовању. Валамски архипелаг је 19. марта 1940. године био предат совјетској војсци. Тако да је тамо била основана морнаричка школа.

         После тешких борби у септембру 1941. године острва су били освојили Финци и тек их је Совјетска војска ослободила 1944. године.

Нова обнова манастира почела је 1989. године када је на острво дошло шест монаха, а већ 1990. добио је статус ставропигиjалног.

         Тренутно Валамски манастир има 200 становника.

         Ова породица има велику и разноврсну економију: своју флоту, гараже, фарму, ергелу, ковачницу, радионице, воћњак са више од 60 сорти јабука. Имају и своју пекару, мини фабрику за производњу сира.

         Хуманитарни фонд „Светлост Валама“ пружа сву неопходну помоћ локалном становништву.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари