Патријарх Кирил: Револуција из 1917. била је велики злочин

ПОГЛАВАР РПЦ ТО НИЈЕ ПРЕЦИЗИРАО, АЛИ ЈЕ ВЕРОВАТНО ИМАО У ВИДУ И ФЕБРУАРСКУ И ОКТОБАРСКУ

  • После богослужења у московском Храму Христа Спаситеља рекао присутним верницима: „Градимо добро и праведно друштво. Обраћајмо пажњу на муку другог човека. Из страшних догађаја од пре сто година морамо извући важан закључак: ми данашњи својим врлинама морамо искупити грехе и наших предака. И своје и грехе наших предака!“

          ПОГЛАВАР Руске православне цркве – патријарх Кирил – рекао је верницима после богослужења у Храму Христа Спаситеља да је революција 1917. године била „велики злочин“ јер су революционари тада проливали невину крв.

          „Та революција је заиста била велики злочин. Они који су обмањивали народ, који су га доводили у заблуду и провоцирали га  на конфликте – имали су сасвим друге циљеве које нису отворено износили. Имали су сасвим други „дневни ред“, а обични људи нису ни подозревали да ствари тако стоје“ – указао је патријарх московски и целе Руси.

          Додао је да су революционари и „мучили људе“ и указао да су безмало сви који су организовали револуцију и сами пали као жртве репресија.

          Кирил је апеловао: да се у Русији никада ништа слично не допусти:

           „Градимо добро и праведно друштво. Обраћајмо пажњу на муку другог човека. Из страшних догађаја од пре сто година морамо извући важан закључак: ми данашњи својим врлинама морамо искупити грехе и наших предака. И своје и грехе наших предака!“

          Шеф руске државе, Владимир Путин, у јануару 2016-те рекао је да су Лењинове идеје довеле „разарања историјске Русије“.

          Пре три месеца је нагласио да је 1917-да за Русију обавеза да се окрене узроцима и природи тадашњих својих двеју револуција. И упозорио: лекције историје су нам потребне „да се помиримо и учврстимо друштвену и политичку слогу“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари