Патријарх Кирил неће присуствовати устоличењу митрополита УПЦ

ЗБОГ ВЕРОВАТНИХ ПРОВОКАЦИЈА УКРАЈИНСКИХ НАЦИОНАЛИСТА И ЕКСТРЕМИСТА

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил неће учествовати у свечаностима поводом Дана крштења Руси, које се одржавају у Кијеву од 27. до 28. јула, нити на седници Сабора епископа Украјинске православне цркве (УПЦ), која је у канонском јединству са Руском православном црквом, на којој ће бити изабран нови митрополит Кијевске митрополитске катедре после смрти митрополита Владимира, саопштила је прес-служба УПЦ.

         „У периоду прославе Дана крштења Кијевске Руси и током одржавања сабора епископа УПЦ није планирана посета његове светости патријарха московског и целе Руси Кирила Кијеву и другим епархијама Украјинске православне цркве (укључујући Крим)” — наводи се у саопштењу.

         Како су истакли у Украјинској цркви, позивајући се на информације Московске патријаршије, поглавар Руске православне цркве ће на Дан крштења Руси служити литургију у храму Христа Спаситеља у Москви.

         „На Сабору епископа УПЦ 13. августа учествоваће искључиво епархијски и викарни архијереји Украјинске православне цркве.

         Не планира се позивање представника Московске патријаршије и других помесних православних цркава на сабор епископа УПЦ” — наводи се у саопштењу.

         Претходних година патријарх Кирил учествовао је у прослави Дана сећања на светог равноаспостолног кнеза Владимира у Кијеву, који се такође слави и као Дан крштења Руси (слави се сваке године).

         Од почетка немира у Украјини и касније смене власти у тој земљи, патријарх Кирил ниједном није посетио ту земљу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари