ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Морамо имати заједничке циљеве

У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ ОДРЖАНЕ СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ 300-ГОДИШЊЕИЦЕ АЛЕКСАНДРО-НЕВСКЕ ЛАВРЕ

  • Говорећи на тргу који носи име великог кнеза, руски патријарх је указао: „Модернизујући земљу, ми морамо ићи путем Петра Велког и Александра Невског, упијајући Премудрост Божију“

         НА ДАН сећања на свог небеског покровитеља - светог Александра Невског – у Санкт Петербургу је обележена 300. годишњица манастира који носи његово име.

         Свечаности у Александро-Невској лаври предводио је Патријарх Кирил. Поглавар Руске православне цркве служио је литургију у Свето-Троицкој саборној цркви. Саслуживала су му 24 архијереја, од којих је свако или рођен у Санкт Петербургу или је ту рукоположен.

         Литургији су присуствовали губернатор северне руске престонице Георгиј Полтавченко и чланови владе Санкт Петербурга. Шеф извршне власти поклонио је лаври вредну икону Богородице, довезену са Свете Горе, наводи агенција ИТАР-ТАСС.

         На тај дан руска Црква обележава годишњицу преноса моштију светог Александра Невског у северну престоницу, до којег је дошло по налогу Петра I 1724. године. После литургије, мала литија са моштима светитеља кренула је из саборне цркве на трг који носи његово име.

         У сусрет им је из Казањске катедралне саборне цркве по Невском проспекту, први пут после 90-годишње паузе, кренула велика литија, коју је пре 270 година увела царица Јелисавета Петровна и која се традиционално одржава на тај празник.

         Крстоноше су носиле по граду чудотворну Казањску икону Мајке Божије и друге светиње. У колони је, према различитим подацима, било од 10 до 15 хиљада људи.

         Литију су предводили епископ Царскосељски Маркел и 250 свештеника Санктпетербуршке епархије РПЦ. У колони су били сенатор Вадим Тјуљпанов, спикер Скуптшине Вјачеслав Макаров, заменици губернатора Василиј Кичези, Марат Оганесјан и Владимир Лављенцев.

         На тргу је служен молебан, одата је пошта носиоцима ордена Александра Невског.

         На споменик Александра Невског је положено цвеће, затим је одржана парада питомаца војних високошколских установа.

         Патријарх Кирил је честитао грађанима Санкт Петербурга 300. годишњицу Александро-Невске лавре и дан небеског покровитеља града - светог Александра Невског.

         Говорећи на тргу који носи име великог кнеза, он је истакао да „модернизујући земљу, ми морамо ићи путем Петра Велког и Александра Невског, упијајући Премудрост Божију“.

         Управо такве су и биле, по мишљењу поглавара РПЦ, ове истакнуте личности руске историје – талентовани предводници народа и надарене дипломате, а усаглашавали су своје поступке са вољом Божијом.

         Руски патријарх је позвао Русе на уједињење „упркос савременим проблемима и тешкоћама“. Он је подсетио на јеванђељске речи „носите бремена једни других и тако испуњавајте закон Христов“.

         „Многи данас не могу да разумеју те речи, јер имају своје бреме – па зашто би носили туђе? Међутим, управо због таквих мисли се друштво дели, пошто пропадају заједнички циљеви, а управо они уједињују у борби и, ако треба, у заштити Отаџбине“ – нагласио је руски првојерарх.

         „Молимо светог Александра Невског да благослови целу историјску руску државу и северну престоницу, у чијем центру се налази лавра са његовим именом. Према нашим недостојним молитвама и молитвама наших претходника, свети кнез ће измолити благослов за све нас пред Престолом Божијим“ – рекао је патријарх Кирил.

         Поводом јубиларног празника, он је поклонио Александро-Невској лаври старинску иконицу светог Александра Невског.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари