Никакав панк-молебан више неће бити могућ у храму Христа Спаситеља

ГЛАВНА БОГОМОЉА РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД ДОДАТНИМ ОБЕЗБЕЂЕЊЕМ, АЛИ ЈЕДНАКО ОТВОРЕНА ЗА ВЕРНИКЕ

  • Територија и сам комплекс храма, чија је укупна површина 56 хиљада квадратних метара, чувају се на 24 пункта. Током дана, када је храм стално отворен, ред и мир обезбеђују четири човека

         ХРАМ Христа Спаситеља у Москви више нико неће бити у прилици да оскрнави као што су то својим панк-молебаном урадиле маскиране припаднице групе Pussy Riot!

         Фонд храма предузео је цео низ допунских мера безбедности ради спречавања могућих нових аката вандализма у саборној катедралној цркви руске престонице, али ће она остати доступна верницима и посетиоцима као и реније.

         Преглед посетилаца и верника који ће улазити у храм није предвиђен, нагласио је први заменик извршног директора Фонда Сергеј Семененко.

         Он је открио да храм Христа Спаситеља и његове посетиоце обезбеђује приватна фирма „Колокол” која има одговарајући уговор са фондом. Територија и сам комплекс храма, чија је укупна површина 56 хиљада квадратних метара, чувају се на 24 пункта. Током дана када је храм стално отворен, ред и мир обезбеђују четири човека.

         „Основни проблем је у томе што је храм Христа Спаситеља увек отворен да би га грађани могли посећивати – за паству и посетиоце – чак и у дане када се не служи зато што је храм споменик културе и подигнут је у знак победе у рату 1812. године. У храм се може ући свакога дана од десет сати ујутро до шест сати увече, а тај режим рада нећемо мењати” - рекао је представник Фонда.

         Он је истакао да се не може уз сваку икону поставити чувар – ни из финанскијских ни из других разумљивих разлога.

         „Људи долазе да се моле Богу, црква је Божја кућа, а не обезбеђење. Наравно, са Патријаршијом ћемо предузимати низ реорганизационих и техничких мера, али треба имати у виду да су овде најважнији понашање људи, њихова култура, њихов однос према Цркви и схватање зашто долазе у храм” - рекао је Семененко.

         Он је поновио: да се не планира увођење личног прегледа сваког ко улази у храм, па подвукао:

         „Тренутно се на улазу у храм контрола врши детектором за метал, а то је одавно већ постављено и везано је за безбедност – да људи не би улазили у храм са оружјем... Наравно да у случају цркве није могуће организовати контролу као на улазу у аеродром”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари