Најомиљенијем руском светитељу посвећени нови храмови

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ЧЕСТИТАО ВЕРНИЦИМА 110-ГОДИШЊИЦУ СЛАВЉЕЊА СВЕТОГ СЕРАФИМА ИЗ САРОВА

         ПАТРИЈАРХ московски целе Руси Кирил честитао је православним верницима 110-годишњицу слављења светог Серафима из Сарова, једног од највољенијих светаца у Русији и многим другим земљама.

         „Преподобни Серафим био је пример не само за своје савременике, који су у великом броју долазили код њега да би добили духовни савет или решили световне проблеме, већ и за све наредне генерације - наглашава се у посланици руског патријарха учесницима прославе у Серафимо-Дивејевском манастиру.

         Ту се одржавају главне свечаности: манастир је основао овај светац у XVIII веку, а данас преставља један од највећих православних манастира на свету.

         Нови храмови посвећени Серафиму Саровском ускоро ће бити отворени у Белогороду и Ижевску. Од 3. до 8. августа из Нижњег Новгорода у Дивејево креће омладински бициклистички крос, са заустављањем и екскурзијама по храмовима и манастирима.

         Светог Серафима славе не само у Русији, већи у другим земљама - храмови посвећени њему постоје у Америци, западној Европи и Аустралији.

         Серафим Саровски (1754. или 1759-1833) био је син трговца, од дечачких дана радио је са оцем. Али, цела породица умела је не само добро да заради, већ и да се моли и служи Богу - градили су храмове, помагали угроженима. И, док је још био млад, напустио је трговину и отшао у манастир, а касније постао и преподобни, тј. уподобљен Богу.

         „Радост моја, Христос Воскресе!“ - тим речима поздрављао је своје саговорнике преподобни Серафим.

         Пре 110 година проглашен је за свеца.

         У ове дане у црквама и манастирима по целој Русији служи се празнична литургија, а мушкарци који носе име преподобног славе свој имендан.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари