Московски молебан за јачање породице и смањење броја развода

У ХРАМУ ЈОВАНА БОГОСЛОВА - ПОРЕД КОВЧЕГА СА МОШТИМА

СВЕТИХ ПЕТРА И ФЕВРОНИЈЕ

         У МОСКОВСКОМ храму светог апостола Јована Богослова на Новом тргу у суботу увече, 14. септембра, уочи прославе светих Петра и Февроније, биће служен молебан за јачање породице и смањење броја развода.

         Тог дана у 18:00 у храм Јована Богослова биће достављен ковчег са моштима светих Петра и Февроније. Ректор РПУ и настојатељ храма игуман Пјотр (Јеремејев) после целоноћног бдења служиће молебан.

         „Љубав је дар, који треба не само чувати, већ и развијати. Препреке на њеном путу нису трагедија, већ неизбежна искушења  која нам дају могућност да љубав учинимо савршенијом. Наша молитва поред ковчега са моштима светих Петра и Февроније представља живи сусрет са онима који су прошли тај тежак пут и изашли као победници. Што више људи се окрене искуству духовног живота, искуству савршене љубави ових руских светаца, то ће у нашој земљи бити више срећних и снажних породица“ - истакао је игуман Пјотр.

         По завршетку молебана, све госте очекује пријатељско испијање чаја око самовара у дворишту храма.

         Празник се наставља следећег дана. У недељу, 15. септембра, у дворишту храма на Новом тргу одржаће се празнични концерт.

         Пред студентима РПУ и гостима наступиће чувени фолклорно-этнографски ансамбл „Веретенце“ са народним песмама и играма.

         Због тога што се свети кнез Петар и света кнегиња Февронија славе 8. јула (25. јуна по старом календару), тј. у време Петровог поста, и с обзиром на жељу многих хришћана да закључе црквени брак на дан ових светих покровитеља супружништва, Свети синод РПЦ донео је одлуку да 15. септембар буде додатни дан празновања светих благоверних Петра и Февронии, Муромских чудотвораца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари