Молебан код московског Храма Христа Спаситеља окупио око 65 хиљада људи

„МОЛЕБАНИ ЗА ЗАШТИТУ ВЕРЕ“ СЛУЖЕНИ У СВИМ КАТЕДРАЛНИМ ЦРКВАМА
НА ТЕРИТОРИЈИ РУСИЈЕ 

  • Учестали напади на Цркву нису упоредиви са прогонима хришћана у совјетско време, али су опасни јер део друштва покушава да заштити право на богохулништво, рекао је верницима руски патријарх Кирил
  • Нисмо дошли овде на митинг, Црква не одржава митинге. Ми немамо плакате, ми имамо хоругве, иконе, дошли смо да се помолимо Богу за нашу земљу, народ. Да више никада и ни под којим условима не буде миниран Храм Христа Спаситеља, да не буду оскрнављене наше светиње. Да не буде наша историја изложена лажима, да не буде унакажен наш дух и наша морална сила - указао је поглавар РПЦ
  • Ми не претимо никоме, ми не демонстрирамо своју силу, али нам - нагласио је - нико не може забранити да у судбоносним моментима историје - а данас живимо у таквом тренутку - заједно окупимо на молитвено стајање
  • Руски патријарх дао благослов да се не рестаурирају иконе које један вандал секиром оштетио у цркви у Великом Устјугу

        ШЕЗДЕСЕТ пет хиљада верника учествовало је у молитвеном стајању за заштиту вере, оскрнављених светиња, Цркве и њеног доброг угледа код храма Христа Спаситења у Москви.

        Молебан код храма Христа Спаситеља пред оскрнављеним светињама - иконама из Великог Устјуга које су страдале од руку вандала и пред поклоничким крстом из Невиномиска, као и пред деловима ризе Богородице - предводио је патријарх Московски и целе Руси Кирил. 

        РПЦ је саопштила да се у последње време „десио низ аката вандализма и скрнављења храмова“, а почело је 21. фебруара акцијом панк групе Pussy Riot у храму Христа Спаситења, 6. марта су вандали секиром уништили 30 икона у цркви у Великом Устјугу, а 20 марта, у Покровску катедралну цркву у Невиномиску, упао је мушкарац са ловачким ножем којим је оскрнавио иконе, поклони крст и олтар и претукао свештеника.

        Пре почетка молебана, из храма Христа Спаситеља изнети су ковчег са честицама Ризе Господње и  Клином са Крста Господњег, као и светиње које су оскрнављене.

        Светиње су ношене у Литији око храма, након чега се окупљенима обратио Његова Светост патријарх Московски и целе Русиje Кирил.

        Затим је Поглавар предводио молебанско појање, а саслуживали су му бројни архипастири и неколико стотина клирика Московске градске, Московске обласне и других епархија Руске Православне Цркве.

        На крају молебана Његова Светост патријарх Кирил је рекао:

        „Свима честитам спаситељски Васкрс Божији. Ми смо одслужили овај свечани молебан, ово молитвено предстајање пред Богом, гледајући иконе које на себи носе печат оскрнављења, као и пред највећом светињом хришћанског света - делом хитона Господњег и клином којим је био прикован на Крст.  

        Дајем благослов да се никада и ни под којим околностима не рестаурирају ове иконе. Нека знаци који су им нанети стално напомињу о невидљивој заштити за коју је „задужен“ сваки хришћанин својим очишћењем од греха, јачањем мира и правде Божије у свету који нас окружује. Христос Васкресе! Ваистину Васкресе Христос! Амин“.

        На богослужењу је певао мешовити хор Мосве  под руководством заслуженог уметника Русјије А. Пузакова.

        Молебани за заштиту вере служени су у свим катедралним црквама епархија Руске православне Цркве на територији Руске Федерације.

        Учестали напади на Цркву нису упоредиви прогонима хришћана у совјетско време, али су опасни јер део друштва покушава да заштити право на богохулништво, изјавио је патријарх Кирил.

        „Нисмо дошли овде на митинг, Црква не одржава митинге. Ми немамо плакате, ми имамо хоругве, иконе, дошли смо да се помолимо Богу за нашу земљу, народ. Да више никада и ни под којим условима не буде миниран Храм Христа Спаситеља, да не буду оскрнављене наше светиње. Да не буде наша историја изложена лажима, да не буде унакажен наш дух и наша морална сила. Ми не претимо никоме, ми не демонстрирамо своју силу, али нам нико не може забранити да у судбоносним моментима историје - а данас живимо у таквом тренутку - заједно окупимо на молитвено стајање“ - обратио се присутнима патријарх Кирил.

        Он је истакао да је РПЦ данас изложена „нападу прогонитеља“ који се не могу поредити са недавном прошлошћу Русије, међутим - они су опасни јер „саму чињеницу богохулништва, светогрђа, скрнављења светиња не треба доживљавати као законско испољавање човекове слободе и као нешто што савремено друштво треба да брани“. Он је подсетио окупљене вернике код Храма Христа Спаса на јеванђељско предање како противници Христовог учења нису поверовали у Његово васкрсење и рекли да су ученици украли тело Исуса.

        „Ти који су викали „Ученици су га украли ноћу“, говорили су потом „Зашто обнављати Храм Христа Спаситеља? За тај новац се може купити и урадити ово или оно“. Били су издајници и у мантијама, као и данас, постоје и међу нама они који говоре „А што да се окупљамо на молитви? Дајте да заборавимо, да се претварамо да не видимо шта се данас у нашим животима дешава“

        „Дешава се и то веома значајно“ - изјавио је патријарх Кирил

        После молебaна пред оскрнављеним светињама хиљаде верника певале су Символ вере.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари