Медведев дочекао Божић у Москви, Путин у – Санкт Петербургу

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋИ ДОГАЂАЈ У ЉУДСКОЈ ИСТОРИЈИ”

  • Поглавар РПЦ верницима у московском Храму Христа Спаситеља рекао: „Заобилазећи Божије заповести – људи покушавају да направе свој систем врености у којем, на жалост, нема места љубави, саможртвовању и верности. То разара и породицу и друштво и државу”

          ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил пред почетак  богослужења у московском Храму Христа Спаситеља честитао је Божић свим верницима Руске православне цркве.

          Притом је нагласио да је Христово рођење „највећи догађај у људској историји”. Потом је рекао:

          „Љубав је кључни принцип целе Божије творевине и зато одустајање од љубави води – самоуништењу. данас је на жалост ослабила снага невидљивих нити љубави. Самопрегорна љубав не само према Богу него и према блињима постаје реткост. Заобилазећи Божије заповести – људи покушавају да направе свој систем врености у којем, на жалост, нема места љубави, саможртвовању и верности. То разара и породицу и друштво и државу”.

          Још је додао: „Многе генерације су очекивале појаву Спаситеља, а када се заиста појавио – то су регистровали само учени магови и прости пастири. А превидели су јер су очекивали страшног и благородног цара, а дошао је онај који је почео да учи о љубави и према непријатељима”.

          Богослужењу, међу неколико хиљада других верника, присуствују и председник Владе РФ Дмитриј Медведев са супругом, Светланом, неколико утицајних сенатора и посланика Државне Думе.

          Шеф руске државе Владимир Путин божићној литургији је присуствовао у Цркви светих и праведних Симеона Богопримца и Пророчице Ане у свом родном Санкт Петербургу.

          Путин, по традицији, Васкрс дочекује у неком од московских храмова, а Божић – ван главног града.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари