Међу верницима били и Путин и Медведев

РУСКИ ПАТРИЈАРХ ВАСРКШЊУ ЛИТУРГИЈУ СЛУЖИО У МОСКОВСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

         ГЛАВНО ускршње богослужење Руске православне цркве ове године је било у московском Храму Христа Спаситеља.

         Васкршњу литургију предводио је патријарх Московски и целе Руси Кирил.

         Међу верницима су били и председник РФ Владимир Путин, премијер Дмитриј Медведев са супругом, градоначелник Москве Сергеј Собјањин и готово цео државни врх.

         У Храму – у који је током дана специјалним авионом из Јерусалима стигао Благодатни огањ из Храма ГробаГосподњег -  окупило 5000 верника.

 

Патријархова посланица архипастирима, пастирима, ђаконима, монасима и свим верним чедима РПЦ

КИРИЛ: Христос је и последњи Адам

  • Живимо у време када се слобода често тумачи као сведозвољеност. Многи искрено сматрају да су само власт и богатство, здравље и физичка сила у стању да донесу ослобођење и такмиче се у служењу тренутним идолима
  • Све што смо изгубили у првом Адаму поново смо добили у Христу. Васкрс Господњи — то је заиста величанствени дар Божјег неимарства

         НА овај велики и пресветли дан срдачно вам честитам Васкрс Господњи и поздрављам сваког од вас древним и светим речима:

         ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

         Управо је у овим речима - којима људи током векова срећу једни друге на светли васкршњи дан, који сведочи свету о истинитости догађаја који се десио пре две хиљаде година - садржана огромна унутрашња сила.

         У њима је и вест о победи, и позив на радост, и жеља за миром, и нада и утеха за сваког човека.

         Онај Кога је родила Пречиста Дева Марија, Онај Који је тешко и невино патио, био распет и умро на крсту између двојице разбојника, Тај је први, од свих људи устао из мртвих. Јер устаде као што је казано (Мт. 28: 6). Гробница је празна. У њој су остале само крпе у које је било замотано Његово тело. Када су жене мироноснице дошле на место погреба Господа врло рано… око изласка сунца (Мк. 16: 2), нису тамо нашле Исуса јер ни камен који је затварао улаз у пећину, ни стража која је тамо била, чак ни сама смрт нису могли да се супротставе сили Бога Живога.

         Пакао се отворио и до краја разјапио раље своје, ликујући пакао, већ је био спреман да прогута свог највећег непријатеља, али је уместо тога замро од ужаса, будући да је био озарен Божанственом светлошћу. Христос је уништио трулеж и разрушио смрт.

         Преко првог човека који није послушао Творца, па је отпао од Источника вечног живота, у свет је ушло зло, и грех је почео да царује међу људима. Христос је последњи Адам (1 Кор. 15: 45) — он је победо духовну, душевну и телесну смрт. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће у Христу сви оживјети — сведочио је апостол Павле (1 Кор. 15: 22). Све што смо изгубили у првом Адаму поново смо добили у Христу. Васкрс Господњи — то је заиста «величанствени дар Божјег неимарства» (преподобни Теодор Студит).

         Превладавши човеково отуђење од Творца, Спаситељ нам је даровао могућност да се са Њим сјединимо.

         Како је говорио преподобни Јован Дамаскин, Крстом Христовим нама је "даровано васкрсење <…> отворена су нам врата раја, природа наша починула је код Бога и ми смо постали чеда Божја и наследници». Сви смо позвани да будемо достојни овог дара.

         Син Божји, који је прихватио нашу природу уподобио нас је у свему, осим у греху. Својим земаљским животом и крсним страдањем, Он је показао пример највећег смирења и послушања Небеском Оцу, пример борбе са искушењима и саблазнима, а Својим Васкрсењем стргао је окове греха и дао нам снагу и средства да побеђујемо зло.

         Управо у таквој борби човек расте и постаје морално слободна личност.

         Живимо у време када се слобода често тумачи као сведозвољеност. Многи искрено сматрају да су само власт и богатство, здравље и физичка сила у стању да донесу ослобођење и такмиче се у служењу тренутним идолима, онима који су изгубили у оном главном - у достизању истинског циља постојања.

         Устали из гроба Спаситељ, даровао нам је слободу, открио нам је циљ познања Истине (Јов. 8: 32) и живота са Богом.

         Уништивши телесну смрт, Христос нам је обећао вечни живот, али не као бесконачни наставак земаљског пута, већ као преображење читавог људског бића када и само тело добија нова својства.

         У Васкрсењу Господа тајновито је јављен праобраз нашег будућег васкрсења.

         У предстојећем Царству Небеском, где неће бити ни смрти, ни болести, ни растанака, чак ни времена И Бог ће убрисати сваку сузу из очију (Откр. 21: 4), и радост ће бити бесконачна, а љубав - вечна.

         Победа Господа над смрћу даје свима нама непоколебљиву наду да ћемо и ми за Њим при Његовом Другом славном доласку васкрснути у нови живот - живот непрестаног општења са Богом.

         Поделимо радост Васкрслог Спаситеља нашег са свима онима којима је потребна пажња: са болеснима, старима, онима који пате, тугују, робују у тамницама, онима који немају средстава за живот и крова над главом.

         Изједначимо се као сведоци Васкрсења - са светим апостолима у вери и одважимо се да својим ближњима и свима другима сведочимо благу вест да је заиста васкрсао Христос!

         Амин.

 

         +Кирил,
         Патријарх Московски и целе Руси

         Дато у Москви,
         на Васкрс Христов,
         2013. године

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари