Литургију у Сергијевој Лаври служило 200 руских архијереја и стотине свештеника

ЦРКВЕНЕ СВЕЧАНОСТИ ПОСВЕЋЕНЕ 700-ГОДИШЊИЦИ РОЂЕЊА

ПРЕПОДОБНОГ СЕРГИЈА РАДОЊЕШКОГ

  • У  богослужењу учествовао и мјестобљуститељ Кијевске митрополитске катедре митрополит черновицки и буковински Онуфриј

        ХИЉАДЕ верника окупиле су се на главном богослужењу јубиларнe свечаности поводом 700-годишњице рођења преподобног Сергија Радоњешког у подмосковској Тројице-Сергијевој лаври, коју је он основао.

        Литургију на саборном тргу предводио је патријарх московски и целе Руси Кирил.

        У богослужењу је учествовало око 200 архијереја, укључујући мјестобљуститеља Кијевске митрополитске катедре митрополита черновицког и буковинског Онуфрија, као и стотине свештеника московске патријаршије из различитих делова Русије и страних земаља, представници свих помесних Цркава.

        Литургија је служена на различитим језицима.

        У подне је главно звоно лавре означило почетак сверуске звоњаве црквених звона - од Камчатке на истоку до Калињинграда на западу.

        Свечаности посвећене 700-годишњици рођења преподобног Сергија Радоњешког одржавају се од 16. до 18. јула у свим деловима Русије.

        Управо је преподобни Сергиј битно допринео уједињењу руских кнежевина у једну државу и инспирисао руске војнике на ослобођење од страног јарма.

        Основавши манастир посвећен Светој Тројици (Тројице-Сергијеву лавру), он је створио идеал руске светости - јединства и пожртвоване љувбави.

        Како истиче намесник Тројице-Сергијеве лавре архиепископ сергијевопосадски Феогност, пример преподобног Сергија, који је живео у време несрећа и пометње, може да помогне савременом човеку „да превазиђе пометњу у свом уму“.

         „Преподобни Сергиј је својим животом сведочио могућност превладавања зла - пре свега у себи. Савладавањем пометње у свом уму, превладавањем неистине, он је победио зло. Управо зато су се према њему сви односили с таквим поштовањем: најсуровији људи XIV века, који се нису обазирали ни на шта, у страху су ћутали кад је говорио преподобни Сергиј“ - додао је владика Феогност, одговарајући на питање новинара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари