Крсту апостола Андреја Првозваног поклонило се више од милион верника

У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ, МОСКВИ, КИЈЕВУ И МИНСКУ НА ПОКЛОЊЕЊЕ СЕ ЧЕКАЛО ОД 30 МИНУТА ДО ДЕВЕТ САТИ

          ЗА ТРИ недеље, колико је боравио у Русији, Украјини и Белорусији, крсту Андреја Првозваног поклонило се преко милион људи.
         „У различитим градовима, у зависности од доба дана, време стајања у реду износило је од 30 минута до девет сати. По потреби, храмови су били отворени 24 сата, како би сви заинтересовани могли да се поклоне светињи“ – речено је Интерфаксу у Фонду Андреја Првозваног који је организовао доношење реликвије на канонску територију Свете Руси.
         Крст на ком је разапет апостол, донет је из грчког града Патра уз благослов патријарха Московског и целе Руси Кирила и архиепископа Атинског и целе Грчке Јеронима.
         Организатори су се захвалили локалним властима за побожан однос према светињи, који је омогућио да се избегну гужве, инциденти и несрећни случајеви.
         Крст Андреја Првозваног 11. јула стигао је у Санкт Петербург – овај апостол сматра се небеским покровитељем тог града.
         „Затим је крст боравио у Москви, Кијеву и Минску – главним градовима три државе, где живи већина верника Руске православне цркве, у чијем духовном и културном животу наставља да живи Света Рус“, истичу у Фонду. Боравак крста светог апостола на територији Руске православне цркве треба да подсети да духовна традиција народа Русије, Украјине и Белорусије води до једног извора — благослова који је дао апостол Андреј приликом његове мисионарске посете Руси, и до примања хришћанства у Кијеву 988. године.
         По мишљењу организатора акције, доношење крста Андреја Прозваног на 1025-годишњицу Крштења Руси „показује истински однос према православној вери и традицији нашег многонационалног народа“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари