КИРИЛ: Заштитите хришћане у Египту!

АПЕЛ РУСКОГ ПАТРИЈАРХА УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА

  • Руска православна црква диже свој глас у заштиту браће по вери у Египту и позива целу међународну заједницу да не буде равнодушна према безакоњу са којим се у Египту суочавају Копти и остали хришћани. Сви који могу, дужни су да устану против пргона хиршћана у тој земљи – изјавио поглавар РПЦ

        РУСКИ патријарх Кирил апеловао је да Уједињене нације и све друге међународне организације – као и све земље које имају утицај на званични Каиро – да учине све што је у њиховој моћи да од прогона заштитехришћане у Египту.

         „Руска православна црква диже свој глас у заштиту браће по вери у Египту и позива целу међународну заједницу да не буде равнодушна према безакоњу са којим се у Египту суочавају Копти и остали хришћани. Сви који могу, дужни су да устану против пргона хиршћана у тој земљи и да учине све што могу да помогну успостављању међурелигиозног мира и безбедности у том региону“, рекао је поглавар РПЦ.

        Кирил је оценио да иза агресије усмерене против хришћана у Египту стоје «деструктивне и радикалне снаге чији мотиви уопште нису духовни».

        «Позивам власти Египта – рекао је руски патријарх – да одмах зауставе насиље против древне коптске заједнице, убиства хришћана и скрвављење њихових храмова и светиња. Историјска хришћанска заједница у Египту мора имати све потребне услове да слободно исповеда своју веру, да чува постојеће и гради нове светиње. И да сачува свој хришћански идентитет».

        Патријарх Кирил вођи египатских хришћана – папи и патријарху Коптске цркве Шенуди Трећем – упутио саучешће због погибије најмање 36 и рањавања 327 људи у сукобима у центру Каира.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари