КИРИЛ: У Сирији се хришћани истребљују у име демократије

ПОГЛАВАР РПЦ СРЕО СЕ СА СИРИЈСКИМ ЈЕРАРСИМА У ТРОЈИЦЕ-СЕРГИЈЕВОЈ ЛАВРИ

Кирил са делегацијом сиријских јерарха

  • Знамо да они који чине страшна злодела у Сирији добијају оружје и новац из иностранства, од људи који теже да униште вашу земљу - рекао је патријарх Московске и целе Руси

        НА ДАН сећања на преподобног Сергеја Радоњешког у Тројице-Сергијевој лаври се - после литургије и молебана -  руски патријарх Кирил срео са делегацијом сиријских јерарха који су присуствовали богослужењу.

        Руски патријарх је том приликом рекао: „Знам да је у вашој земљи тренутно велика несрећа. Земља се распада пред очима целог света. Сасвим недавно, тако нешто било је немогуће замислити. То је била мирна, спокојна земља у којој се успешно развијала привреда, где су мирно живели различитих религија: и православци, и католици, и муслимани. Кад сам посетио после више од једне деценије, нисам је препознао - толико се све променило набоље. Сада по нечијој злој замисли тамо имамо катастрофу: наводно се у име демократије убијају људи, дижу у ваздух цивилне зграде, истребљују хришћани. Ми знамо да они који чине та страшна злодела добијају оружје и новац из иностранства, од људи који теже да униште Сирију“.

        Поглавар Руске цркве је истакао: „Ви, наравно, знате став Руске цркве. Ми смо тај став заузели од првог пуцња у тој земљи. Кад је рат почео, отишао сам у Сирију и Либан да подржим људе који су се нашли на удару те пошасти. Тад је још постојала нада да све може да се заустави. А данас је конфликт попримио огромне размере“.

        Патријарх Кирил је указао на напоре које РПЦ чини како би се зауставило крвопролиће на сиријској земљи. У својим миротворачким напорима она, између осталог, сарађује и с државним руководством Русије.

        „Веома смо задовољни што управо из Русије данас долазе предлози који могу да зауставе крвопролиће“ - казао је руски патријарх.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари