Кирил у Паризу: Русија је превладала поделу на „црвене” и „беле”

НА РУСКОМ ДЕЛУ ГРОБЉА ЖЕНЕВЈЕВ-ДЕ-БОА ПОМОЛИО СЕ ЗА ЗАЦЕЉЕЊЕ СВИХ РАНА ИЗ 20. ВЕКА

  • После молитве рекао: Русија  се данас по милости Божијој препорађа. Руси се данас осећају једним истим народом, свесни да не граде своју земљу на рушевинама већ на пребогатој хиљадугодишњој традицији. А у центру те традиције налазе се  духовни живот народа и његова православна вера

          ПОГЛАВАР Руске православне цркве, Кирил, срео се у Паризу са француским председником Франсоом Оландом.

          Разговор је потрајао око 40 минута.

          Патријарх Кирил је претходно - 4. децембра - освештао у Паризу нови руски катедрални Тројичин храм који се налази на територији Руског културно-духовног центра.

          Патријарх Московски и целе Руси у Француској се помолио за  исцељење рана ”на телу руске емиграције” и за коначно превладавање подела у руском народу, пре свега оних које су породиле две револуције из 1917-те и Грађански рат који је за њима уследио.

          Поглавар РПЦ се помолио на руском делу гробља Сен-Женевјев-де-Боа под.

          На њему су сахрањени многи најистакнитији представници руске емиграције. Међу њима: филозоф протоиерей Сергиј Булгаков, писци Иван Буњин и Иван Шмељов, председник Привремене владе кнез Георгиј Љвов, филмски режисер Арсениј Тарковский.

          Кирил је после молитве рекао да се Русија „данас по милости Божијој препорађа” и да је отишао у прошлост конфликт „црвених” и „белих” јер се Руси данас осећају једним истим народом, свесни да не граде своју земљу на рушевинама већ на пребогатој хиљадугодишњој традицији.

          „А у центру те традиције налазе се – рекао је патријарх у Паризу – духовни живот народа и његова православна вера”.

          Ове године је Кирил посетио Велику Британију, где се сусрео са краљицом Елизабетом и неколико других званичника, са којима је, осим о религији, разговарао и о кризи у Сирији.

          После Париза, делегација Руске православне цркве упутила се у Швајцарску.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари