КИРИЛ: Сибир је земља без које нема Русије

РУСКИ ПАТРИЈАРХ У ПОСЕТИ НОВОСИБИРСКУ

И ФАБРИЦИ КОЈА ПРОИЗВОДИ СУ-34

Патријарх Кирил освештао је храм Рождества Христова у Новокузњецку

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил посетио је Новосибирску и Кузбаску митрополију.

         „Новосибирск је, у одређеном смислу, један од главних центара Сибира, а Сибир је земља без које нема Русије. Он је место на којем расте снага, моћ и богатство Русије“, са овим речима је руски патријарх ступио на земљу главног града Сибира - Новосибирска.

         Он је додао да је управо с овим крајем повезана национална самосвест Руса: „О Сибирцима се говори као о људима с посебним карактером, јер су у њему најочигледније изражене најбоље црте нашег националног карактера“.

         Првог дана посете руски патријарх посетио је новосибирску фабрику за производњу авиона „Чкалов“.

         „То што ви правите својим рукама служи одбрани Отаџбине и обезбеђује јој слободу и независност, њен истински суверенитет, чак и кад не постоје војни покушаји да се тај суверенитет наруши или ограничи“, рекао је патријарх Кирил, обраћајући се радницима предузећа.

         Ово предузеће од 1990-их година производи мултифункционалне ловце Су-34. Тренутно, у саставу холдинга „Сухој“, ради на пројекту „Sukhoi Superjet 100“ - новом руском регионалном авиону.

         У недељу, на Дан рудара, патријарх Кирил освештао је храм Рождества Христова у Новокузњецку.

         „Копање угља и металургија су веома важни сектори привреде, чија снага се реализује у раду оних који живе у Кузбасу“, истакао је руски Патриjарх после литургије.

         Он је уручио црквена одликовања и новчане премије за пожртвовано материнство мајкама са више деце из Кузбаса, а реазговарао је и са мајкама и удовицама погинулих рудара и уручио им по књигу са својим проповедима и иконе.

         Патријарх Кирил освештао је богословију на територији храма и десет камена-темељаца за храмове Кузбаске митрополије.

         Председник региона Аман Тулејев изјавио је да је за последњих 16 година овде изграђено 410 храмова и капела и да се ниједан нови део града не планира без храма. Истакао је да власти неће оставити породице погинулих саме са својом тугом: имаће снажну социјалну заштиту. А од 2010. године постоји традиција слања на ходочашће у Свету Земљу чланова породица погинулих рудара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари