Кирил се молио за све народе обједињене крштењем светог кнеза Владимира

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ СЛУЖИО МОЛЕБАН У КИЈЕВУ

  • Хоћу да пожелим свима нама - држави украјинској, народу Украјине и свим народима историјске свете Руси да сачувају верност избору који је учинио велики равноапостолни и благоверни кнез Владимир - рекао је патријарх Кирил после молебана у свом обраћању верницима

        ПОГЛАВАР Руске православне цркве, патријарх Москвовски и целе Руси Кирил, уочи Дана сећања на светог кнеза Владимира који је крстио источне Словене, служио је у Кијеву, главном граду Украјине, молебан „за добробит свих народа који су обједињени тим крштењем“.

        Молебан је одржан испред споменика светом кнезу Владимиру. Дочекујући патријарха, група од око хиљаду верника скандирала је: „Наш патријрх Кирил“, држећи у рукама његове слике.

        У исто време у центру Кијева одржан је митинг противника посете Патријарха Кирила Украјини. Националисти и сарадници расколничког патријарха Филарета скандирали су: „Избаците московског попа!“. При том су махали плакатима подршке „патријарху“ Филарету.

        „Хоћу да пожелим свима нама - држави украјинској, народу Украјине и свим народима историјске свете Руси да сачувају верност избору који је учинио велики равноапостолни и благоверни кнез Владимир“ - рекао је патријарх Кирил после молебана у свом обраћању верницима.

        Избор, који је учинио кнез Владимир, био је тежак за њега, јер је означавао раскид са његовом културом коју је формирала паганска вера“, „са бурним гозбама и крвавим приношењем жртава“, истакао је поглавар РПЦ.

Кирил и Јанукович

        Он је додао да и данас постоје људи којима је, као и у време савременика кнеза Владимира, православље било бреме, обзиром да спутава њихову личну слободу и „смета да живе са задовољством по зову своје плоти“.

        „Хришћанство захтева рад над собом, борбу са личним страстима, стално васпитавање духа и воље“ - напоменуо је патријарх Кирил.

        Након проповеди Његова светост је пустио беле голубове.

        Факти подсећају да у Украјини постоји канонска Украјинска православна црква која је Црквена самоуправа у саставу Московског патријархата, као и непризнате: Украјинска православна црква такозваног Кијевског патријархата коју не признају помесне православне цркве, а на чијем челу се налази одбегли и из РПЦ искључени Филарет Денисенко и Украјинска аутокефална православна црква.

        Претходни председник Украјине Виктор Јушченко, иако је одржавао односе са свим православним Црквама, ипак је предност давао Кијевском патријархату и више пута изражавао жељу да се формира јединствена помесна православна Црква на терторији Украјине.

        Актуелни шеф државе, Виктор Јанукович, подржава Украјинску православну цркву Московског патријархата.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари