КИРИЛ: Саборна православна молитва за наш будући историјски пут

САСТАЛИ СЕ РУСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ И МИТРОПОЛИТ ЦЕЛЕ АМЕРИКЕ И КАНАДЕ ТИХОН

  • Желимо да се за 1025-годишњицу крштења Руси помолимо заједно са свим православним црквама да Господ благослови наш будући историјски пут. Пред нама је много проблема најразличитије врсте - јер, наша црква је велика и наш народ је велики. Успешно решавање тих проблема може имати најбоље последице по живот људи, а неуспешно ће зауставити духовни развој нашег народа - рекао је руски патријарх

         У РЕЗИДЕНЦИЈИ руског патријарха у Свјато-Даниловскоом манастиру састали су се предстојатељ РПЦ Кирил и митрополит целе Америке и Канаде Тихон, који је дошао у Русију ради прославе 1025-годишњице крштења Руси.

         Патријарх Кирил је поздравио госта, истакавши да његову посету сматра веома важном.

         „У последњих 25 година догодиле су се велике промене, не само у животу Руске цркве, већ и у животу нашег народа. Данас се многи људи поистовећују с православљем“ - рекао је руски патријарх. „Ми желимо да се помолимо заједно с поглаварима помесних православних цркава и захвалимо се Богу за милост према руском народу - наставио је патријарх. - Али, у исто време, желимо да се помолимо заједно са свим православним црквама да Господ благослови наш будући историјски пут. Пред нама је много проблема најразличитије врсте - јер, наша црква је велика и наш народ је велики. Успешно решавање тих проблема може имати најбоље последице по живот људи, а неуспешно ће зауставити духовни развој нашег народа. Зато ми желимо да заједничка саборна молитва да нови духовни импулс развоју нашег црквеног живота“.

         Митрополит Тихон се захвалио поглавару РПЦ на гостопримству.

         „Ваша светости, у целом свету православље се сусреће с одређеним проблемима. Као што знате, Америка, па тако и наша Православна црква у Америци, такође има много проблема - констатовао је митрополит. Он се захвалио руском патријарху на помоћи и мудрим саветима у периоду привремених тешкоћа које је недавно имала Православна црква у Америци.

         У току разговора размотрена су питања билатералних односа и теме заједничке за цело православље.

         Поглавари Руске цркве и Православне цркве у Америци изразили су заједничку забринутост због угрожавања хришћанског присуства у Сирији и на целом Блиском истоку. Посебна забринутост изражена је због дугог налажења у заробљеништву код побуњеника митрополита алепског Павла (Антиохијска патријаршија) и митрополита мар Григорија Јована  Ибрахима (Сиријска православна Црква).

         По завршетку састанка, патријарх Кирил је, за напоре у корист свете Цркве и поводом 1025-годишњице крштења Руси, уручио награде Руске православне цркве поглавару Православне цркве у Америци и члановима његове делегације. Митрополиту целе Америке и Канаде Тихону уручен је орден светог равноапостолског кнеза Владимира I степена.

         Владика Тихон захвалио се поглавару РПЦ у своје и у име своје делегације и даровао икону светитеља Тихона, патријарха московског и целе Руси.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари