Кирил: Руска Црква скуп на Криту не сматра Великим Светим Сабором

ПОГЛАВАР РПЦ УПУТИО ПОСЛАНИЦУ ПРАВОСЛАВНИМ АРХИЈЕРЕЈИМА ОКУПЉЕНИМ НА ГРЧКОМ ОСТРВУ

 • У данима припрема за Сабор различита мишљења су се у пуној мери испољила, али ми не смемо дозволити да ослаби јединство које нам је сам Бог заповедио и да прерасте у међуцрквени конфликт, да унесе поделе и смутњу у наше редове. Ми остајемо једна православна породица и сви заједно носимо одговорност за судбину Светог Православља
 • Руска Правпославна Црква је увек полазила од уверења да се глас ни једне Помесне Цркве - ни мале ни велике, ни древне ни нове - не сме игнорисати. Одсуство сагласја Антиохијске Цркве са сазивањем Сабора значи да ми општеправославни консензус нисмо достигли. Ми не смемо игнорисати ни гласове Грузинске, Српске и Бугарске Цркве које су иступиле за одлагање Сабора за неки каснији рок
 • Верујем да сусрет на Криту - буде ли добре воље - може постати важан корак у превладавању разногласја која су се испољила. Сусрет (на Криту) може дати допринос припремама за Свети и Велики Сабор који ће објединити све Помесне Аутокефалне Цркве и бити израз јединства Свете Православне Цркве Христове, за шта су се молили и што су очекивали наши блаженопочивши претходници

        ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил упутио је посланицу Цариградском патријарху Вартоломеју и поглаварима помесних православних цркава који су се окупили на Криту.

        Факти преносе у целини текст Кирилове посланице:

        Његовој Светости, Свјатешјшему Вартоломеју, Архиепископу Константинопоља - Новога Рима и Васељенском Патријарху,

        Свјатејшим и Преблаженим Предстојатељима Светих Божијих Цркава,

        Архипастирима, пастирима, монасима и мирјанима који су се окупили на острву Крит

        Ваша Светости, Свјатејши патријарше Вартоломеју! Ваше Светости и Блаженства! Преосвећена сабраћо архипастири, високопоштовани представници Помесних Православних Цркава!

        Срдачно вас поздрављам у име Руске Православне Цркве, у име свих православних верника Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије и других земаља које чине многобројну паству Московске Патријаршије.

        Сви смо ми браћа и јединствено Тело Христово (1 Кор. 12:27). Непроцењиви дар јединства добили смо од Самог Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа. Очување тога дара је један од наших главних задатака, то је директна заповест Спаситеља (Ин. 17:21).

        Нека вас не збуњује чињеница да су се мишљења Цркава-Сестара о сазивању Светог и Великог Сабора поделила. Према речима светог апостола Павла, „морају међу вама и различита мишљења бити да би се међу вама разоткрили они који саблажњавају“ (1 Кор. 11:19).

        У данима припрема за Сабор различита мишљења су се у пуној мери испољила, али ми не смемо дозволити да ослаби јединство које нам је сам Бог заповедио и да прерасте у међуцрквени конфликт, да унесе поделе и смутњу у наше редове. Ми остајемо једна православна породица и сви заједно носимо одговорност за судбину Светог Православља.

        Дубоко сам убеђен да су све Цркве - и оне које су одлучиле да не дођу на Крит, као и оне које су се од тога уздржале - своје одлуке доносиле по савести, па се зато према позицији сваке од њих морамо односити са уважавањем.

        Руска Православна Црква је увек полазила од уверења да се глас ни једне Помесне Цркве - ни мале ни велике, ни древне ни нове - не сме игнорисати. Одсуство сагласја Антиохијске Цркве са сазивањем Сабора значи да ми општеправославни консензус нисмо достигли. Ми не смемо игнорисати ни гласове Грузинске, Српске и Бугарске Цркве које су иступиле за одлагање Сабора за неки каснији рок.

        Верујем да сусрет на Криту - буде ли добре воље - може постати важан корак у превладавању разногласја која су се испољила.

        Сусрет (на Криту) може дати допринос припремама за Свети и Велики Сабор који ће објединити све Помесне Аутокефалне Цркве и бити израз јединства Свете Православне Цркве Христове, за шта су се молили и пто су очекивали наши блаженопочивши претходници.

        Уверавам Вас да ће наше молитве бити са вама у напорима које наредних дана будете чинили.

        Са великом љубави у Христу,

        КИРИЛЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИЙ И ВСЕЯ РУСИ“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

гигеро's picture
гигеро (није потврђен) 18:57 17.06.2016.

 • +1
Voting is closed.

Ово је унијатски сабор, католички концил. Православље с овим нема никаве везе.

micky's picture
micky (није потврђен) 19:01 17.06.2016.

 • +22
Voting is closed.

Tacno tako. Skupio ich demon iz Vatikana....
To su pokatolicene bagre i vise nista. Oni u sotonu veruju.

Милан Топлица's picture
Милан Топлица (није потврђен) 19:08 17.06.2016.

 • +2
Voting is closed.

Нити је велики а камоли свет, ово је скуп палих у јереси ! Делегација Српске аПостасне Цркве је овим додатно показала своје одступништво од православља и светосавља ,од Христа !

Gde im je narod's picture
Gde im je narod (није потврђен) 20:52 17.06.2016.

 • +14
Voting is closed.

Ovaj sabor ne vredi pet para. Zašto na njemu ne učestvuju i laici. Za nas hrišćane, naravno pravoslavne, najveći autoritet je liturgija a ne skup nekakvih popova pa makar to bili i nekakvi episkopi!

garavi's picture
garavi 22:13 17.06.2016.

 • +11
Voting is closed.

Ма какви попови то су обичне луде ...

Анонимус's picture
Анонимус (није потврђен) 21:23 17.06.2016.

 • +14
Voting is closed.

Истинско православље је оно које поштује "Вјерују" у коме дословно стоји: "Верујем у једну, свету, саборну и апостолску Цркву" тј. "Во једину свјатују соборнују и апостолскују Церков". Као у Никеји на Првом Васељенском Сабору, када су епископи "отерали" Светог Николу, али им се Бог јави и преко ноћи променише одлуку, и то једногласјем искључише Арија, а Свети Никола постаде један од највећих светаца православља. Српска Црква је после упокојења патријарха Павла почела да доноси одлуке као у Парламенту или простом већином, сетите се владике Артемија, Филарета итд. Филарет је "избачен" гласањем у коме је један или два гласа пресудио. Црква се претворила у Скупштину, политичку организацију. Овакав приступ је неспојив са истинском православном вером. Самим тим и Сабор који не поштује САБОРНОСТ није Сабор. Сетите се Господа и његових проповеди, као и Откровења, где се све мора "испунити". Сетите се и ко ће сести на престо Цркве итд.

neboja's picture
neboja (није потврђен) 21:36 17.06.2016.

 • +9
Voting is closed.

Ja "povremeni"vernik verujem vise u Boga nego ovi sto se okupljaju na Kritu da ne kazem kitu.

cingiz khan's picture
cingiz khan (није потврђен) 22:12 17.06.2016.

 • +3
Voting is closed.

Oтказ Московского патриархата от участия во Всеправославном Соборе свидетельствует о том, что глава Русской православной церкви (РПЦ) патриарх Кирилл (Гундяев) таким образом "изображает маленького Путина"

anonimuss's picture
anonimuss (није потврђен) 01:28 18.06.2016.

 • +6
Voting is closed.

dipr kan

Пантелија's picture
Пантелија (није потврђен) 06:25 18.06.2016.

 • +9
Voting is closed.

Сиктер несоју балијски. Носи се на ваше балијске форуме па тамо певај илахије и касиде. Питај оца коју ти је славу ђед славио гњидо потурчена.

Зарја, Зарја's picture
Зарја, Зарја (није потврђен) 20:43 18.06.2016.

 • +4
Voting is closed.

"Према речима светог апостола Павла, „морају међу вама и различита мишљења бити да би се међу вама разоткрили они који саблажњавају“ (1 Кор. 11:19)."
Таман тако.

pravoslavlje's picture
pravoslavlje (није потврђен) 13:41 19.06.2016.

 • +1
Voting is closed.

Rusi nista nece postici bojkotom. Sabor ide sa njima ili bez njih a uostalom sabor je vec dogovren. Ja nesto razmisljam da je Bartolomeju mozda cilj i da se Rusi odvoje od pravoslavlja tj Bartolomejevog pravoslavlja. Jer, njemu koji ima papske pozicije jasno je da nad Rusijom nece nikad moci da zavlada. Moguce je da dodje do rascepa na rusko slovensko i grcko evropsko pravoslavlje. Mada ne znam gde bi mi tu bili.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 13:52 19.06.2016.

 • +4
Voting is closed.

Čim ne dolaze svi, znači da nije dogovoren. Ne znaš šta pričaš.

Cilj jeste rascep. I taj je ostvaren.

pravoslavlje's picture
pravoslavlje (није потврђен) 14:24 19.06.2016.

 • +1
Voting is closed.

Rusi su obrekli a dogovreno je da dodju. I to u zadnjem momentu.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 16:11 19.06.2016.

 • +3
Voting is closed.

Nisu samo Rusi. Četiri crkve ne dolaze. A to znači da dogovora nije bilo, badava manišpulišeš.

Pravoslavlje's picture
Pravoslavlje (није потврђен) 16:34 19.06.2016.

 • +2
Voting is closed.

Ma sta pricas ti ?! Ko manipulise ? Pa jel jos u Sambeziju zimus dogovoreno i svi su se slozili da bude sada na kritu ! Rusi su bili prvi za to i njima je izadjeno u susret da ne bude u Konstantinopolju vec u Kritu zbog trurske.

Додај коментар