КИРИЛ: Против Цркве се води информативни рат

У Русији протеклих дана оскрнављене три православне светиње, али то није све...

* За време Великог поста штампани су атеистички чланци у којима се истина мешала са лажима, где је хуљено на име Божје, у којима су вређани свештеници – указао је руски Патријарх и упозорио да и у таквој ситуацији отпор Цркве нападима треба да буде хришћански - да ни одговор на злобу одговор не може бити симетричан

         ПАТРИЈАРХ Кирил је изјавио да су у Русији у току `информативни напади на Руску православну цркву`.

         — Чујемо да је много напада на Цркву, почев од познатог случаја у Храму Христа Спаса (тзв. «панк-молебан» групе Pussy Riot) – (ФАКТИ: случај када је у Храму група девојака одиграла сатанистички плес пред олтаром). Затим су уследила три ужасна скрнављења храмова – све је било концентрисано у веома кратком времену. Затим је моја скромна личност била изложена нападима. Ради се о томе да имамо посла са одређеном информативном стратегијом против Цркве – рекао је патријарх на заседању Високог црквеног савета.

         Како је рекао Његова светост патријарх Кирил, за време Великог поста штампани су «атеистички чланци у којима се истина мешала са лажима, где је хуљено на име Божје, у којима су вређани свештеници». Патријарх је истовремено указао да у таквој ситуацији отпор Цркве нападима треба да буде хришћански. При том је подвукао да на злобу одговор не може бити симетричан.

         — Реч Цркве, чак и ако је она у центру конфликта, треба да има мировну снагу. Она никако не треба да се у свести људи идентификује са агресивношћу, нити да доводи до раскида са главном мисијом Цркве да у свакој ситуацији сведочи свету Христа – истакао је поглавар РПЦ.

         Патријарх је позвао вернике «да промишљају разумне одговоре – такве одговоре којих се никада нећемо стидети» и захвалио онима који су за време информативног рата устали у заштиту Цркве и њених светиња.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари