Кирил примио делегацију светогорског манастира светог Павла

ГРЧКИ МОНАСИ НА ЧЕЛУ СА АРХИМАНДРИТОМ ПАРТЕНИЈЕМ ИМПРЕСИОНИРАНИ ПОКЛОЊЕЊЕМ РУСА ДАРОВИМА МУДРАЦА

         У СВОЈИМ одајама у Храму Христа Спаситеља, патријарх московски и целе Руси Кирил примио је делегацију светогорског манастира светог Павла.

         Делегација, коју предводи настојатељ манастира архимандрит Партеније (Мурелатос), донела је уочи Божића у Москву велику свехришћанску реликвију - Дарове мудраца с истока.

         „Срећан сам што сте с нама што управо на овај дан, кад Света Гора Атос и Руска Црква прослављају рођење Спаситеља. Доносећи ове светиње, пружили сте највећу радост нашем народу - рекао је руски патријарх, поздрављајући архимандрита Партенија и братство.

         „Хиљаде људи стоје у реду како би се поклониле светињама, што сведочи о живој вери људи“ - наставио је патријарх Кирил.

         По речима Његове Светости, међу онима који стоје у редовима како би се поклонили светињи су људи различитог статуса, како познати и људи са влашћу, тако и обични, што „сведочи о томе да, по милости Божијој и по молитвама новомученика и исповедника земље наше, православна вера јача“.

         „Ми данас живимо у слободи, када Црква може да ради оно што сматра да је потребно, ми стално обнављамо изузетну традицију која је постојала у периоду пре револуције - да се доносе светиње из Свете земље, с Атоса или из других поштованих места у целом свету“ - истакао је патријарх Кирил.

         Предстојатељ Руске православне цркве је изразио захвалност патријарху цариградском Вартоломеју, црквеним властима Свете Горе, архимандриту Партенију и братству манастира светог Павла, као и световним организаторима доношења Дарова мудраца с истока уочи Божића.

         „За братију која прати светињу то неће бити баш лако време, зато вам желим јачину духовне и телесне снаге. Али, такође мислим и да ће на вас бити пренета радост народа и срдачна топлота људи који ће додирнути светињу“ - додао је поглавар РПЦ.

         Архимандрит Партеније је истакао да братија манастира има радосна осећања, налазећи се у Русији и видећи величанствен доказ  дубоке вере и побожности народа који долази да се поклони светињама. Настојатељ манастира се захвалио патријарху Кирилу на топлим речима и позвао га да посети манастир светог Павла.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари