КИРИЛ: Православно свештенство мора да буде интелектуална елита Русије

РУСКИ ПАТРИЈАРХ ПОСТАВИО ЦИЉ: ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ РПЦ МОРАЈУ ДА БУДУ МЕЂУ НАЈБОЉИМА У ЗЕМЉИ

  • Духовне школе Московске патријаршије треба да постану савремени, конкурентни, развијени научно-интелектуални центри, из којих ће излазити академци који су не само свештеници, већ и стручњаци у области друштвених наука
  • Дипломци духовних академија морају имати представу о савременој научној слици света, о достигнућима у области теоријске физике и у многим другим областима световних наука

        ОБРАЗОВАЊЕ у Руској цркви треба да буде у складу са световним стандардима и да буде висококонкурентно, изјавио је патријарх Московски и целе Русије Кирил, а пренела московска агенција Интерфакс.

       „Развој духовног образовања и претварање нашег свештенства у интелектуалну класу друштва - то је света обавеза свих нас. И то не због неке интелектуалне естетике, или да бисмо убедљиво деловали као учесници јавних расправа, већ због спасења душе савременог човека“ - рекао је Патријарх на заседању Високог црквеног савета Руске православне цркве.

       Патријарх је рекао и да треба тежити томе да високошколске установе Руске православне цркве заузму месту међу најбољим високошколским установама у земљи.

       „Наши напори треба да приближе време кад ћемо моћи да претендујемо на достојно место међу световним универзитетима, и тај посао морамо да започнемо одмах, без оклевања“ - нагласио је поглавар РПЦ. 

       По његовим речима, реформа образовања у Руској цркви, која је у току, треба да доведе до тога да духовне школе Московске патријаршије буду „савремени, конкурентни, развијени научно-интелектуални центри, из којих ће излазити академци који су не само свештеници, већ и стручњаци у области друштвених наука“.

       У секуларном друштву, додао је руски патријарх, постоје мишљења да духовно образовање по квалитету уступа световном, да је сувише специјализовано, да не иде у корак са временом, „да чак и дипломац најбоље духовне академије не може бити на истом нивоу са дипломцем световног факултета“.

       Притом, указао је патријарх Кирил, део руске научне заједнице „из идеолошкох разлога“ одбија да види у духовним школама равноправне научне и педагошке партнере - ту постоји инерција из совјетског времена.

       Руски патријарх је, такође, нагласио да реформа образовања не треба да се ограничи само на друштвене науке.

       „Као што за физичаре може бити корисно познавање теологије, или као што само додир са тим знањима може помоћи да се сруше стереотипи и остаци атеистичке прошлости, тако и дипломци духовних академија морају имати представу о савременој научној слици света, каква су савремена достигнућа у области теоријске физике и у многим другим областима световних наука“ - изјавио је он.

       „Сматрам да је важно - подвукао је поглавар РПЦ - да се развија сарадња са факултетима природног смера, да њихови професори долазе да држе предавања на нашим факултетима, а ми смо, с наше стране, спремни да им узвратимо и да држимо предавања, чак и целе семестре на факултетима природних смерова, укључујући техничке, који су заинтересовани да стекну знање о савременој теолошкој науци“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари