КИРИЛ: Поступајмо као Христос и будимо непоколебљиво против греха и зла

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА МОСКОВСКОГ И ЦЕЛЕ РУСИ АРХИПАСТИРИМА, ПАСТИРИМА, МОНАСИМА И СВИМ ЧЕДИМА РПЦ

  • Христос Спаситељ је успоставио чврст и апсолутан критеријум искреног односа према Богу - то су наши ближњи. Преузимајући на себе туђу немоћ, делећи бол и тугу, саосећајући са несрећнима и сиромашнима, ми испуњавамо закон Христов и уподобљујемо се Спаситељу
  • Бог љубави и мира (2 Кор. 13:11) нека дарује нашем народу и свакоме од нас мир и благостање у Новој години

​          ВОЗЉУБЉЕНИ у Господу преосвећени архипастири, пречасни презвитери и ђакони, богољубиви монаси и монахиње, драга браћо и сестре!

​          Данас су наши храмови препуни људи који су дошли да прославе Новорођеног Богомладенца - Христа Спаситеља и Његову Пречисту Мајку - Дјеву Марију.

​          Рођење Христово централни је догађај у историји читавог човечанства. Човек је увек тражио Бога: али Сам Бог се у свој пуноћи човечанству открио само у отеловљеном Свом Јединородном Сину. Доласком Сина Божијег - и Сина човечијег - свет је спознао да је Бог Љубав, а не само Виша Сила, да је Бог Милост, а не само Онај који даје по заслугама, да је Бог је извор живота и радости, а не само Страшни Судија, да је Бог је Света Тројица, Његов унутрашњи закон постојања је и љубав, и да није усамљени Владика света.

​          И данас славимо догађај који је у корену променио читав ток људске историје. Бог улази у само људско биће, он постаје један од нас, на Себе преузима сву тежину наших грехова, људских слабости и немоћи - доноси их на Голготу да би људе ослободио неподношљивог бремена.

​          Бог одсад није негде на неприступачним небесима, већ овде, с нама и међу нама. Сваки пут током Свете литургије изговарамо речи „Христос је међу нама!“, а одговор је: „И јесте, и биће“! То је снажно сведочанство о присуству Самог Оваплоћеног Бога - Христа Спаситеља - међу Својим верницима.

​          Редовно се причешћујући Његовим Светим Телом и Крвљу, улажући напор да извршавамо Његове заповести, ми улазимо у реално општење са Њим, нашим Спаситељем, и добијамо опрост грехова.

​          Они који верују у Христа и Његови верни ученици позвани су да буду сведоци Царства Божијег откривеног у Христу још за време Његовог живота на Земљи. Нама је дата велика част - да на овом свету поступамо онако како је поступао наш Учитељ и Бог, да снагом Христовом будемо непоколебљиви у супротстављању греху и злу, да не ослабимо у усрдном чињењу добрих дела, да не будемо потиштени због свакодневних напора у преображавању нашег грешног бића у новог и благодатног човека.

​          Христос Спаситељ је успоставио чврст и апсолутан критеријум искреног односа према Богу - то су наши ближњи. Преузимајући на себе туђу немоћ, делећи бол и тугу, саосећајући са несрећнима и сиромашнима, ми испуњавамо закон Христов (Гал. 6:2) и уподобљујемо се Спаситељу, Који је узео немоћи наше на се и болести наше носи (Исаија 53:4).

​          И не може се на овај радосни и светлоносни дан Христовог Рођења, када сва жива бића задивљено падају пред јаслама Богомладенца, заборављати на друге.

​          Ову велику благодат коју данас добијамо у нашим храмовима треба обилато да проспемо и на оне који су још увек ван Цркве и живе по стихијама света, а не по Христу (Кол. 2:8). Али, ако им не пођемо у сусрет - ова Блага Вест може и нас мимоићи; ако не отворимо наша срца и не поделимо радост која нас испуњава - она може да никада не дотакне оне који је немају, а спремни су да је приме.

​          Оваплоћењем Сина Божијег, људска природа се узнела до неслућених висина. Свако од нас није створен само „по лику и подобију Божијем“, већ је преко Христа и усвојен од Бога: ми више нисмо „ни странци ни дошљаци, него живите са светима и домаћи сте Богу“ (Еф. 2:19). О овој блискости и смелости са Богом говори и молитва Господња у којој се обраћамо Творцу као рођеном Оцу Небеском.

​          Људски живот нема цену: она је плаћена Оваплоћењем, Животом, Смрћу и Васкрсењем Јединородног Сина Божијег. Све нас то још јаче подстиче да се с нарочитим поштовањем и пажњом односимо према сваком човеку, без обзира колико се он од нас разликује.

​          Као што је светитељ московски Филарет (Дроздов) рекао, „љубав је живо и активно учешће у благостању другог“.

​          У ове радосне дане Рођења Христовог желим да све позовем на ову активну љубав: да, како каже апостол Павле, братском љубави будете један к другом љубазни, да чашћу један другог већег чините, да не будете у послу лењи; да огњени у духу служите Господу! (Рим. 12:10-11, Евр. 13:16)

​          Срдачно честитам свима велики празник Рођења Христовог. Бог љубави и мира (2 Кор. 13:11) нека дарује нашем народу и свакоме од нас мир и благостање у Новој години.
 

+КИРИЛ, ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ

На Божић

2013/2014 г.

Москва

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари