КИРИЛ: Помозимо народу Сирије и Антиохијској патријаршији

ПОГЛАВАР РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ АПЕЛОВАО НА СВЕ ЕПАРХИЈЕ И ВЕРНИКЕ

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил позвао је вернике да помогну пострадалима у Сирији.

         „Молим вас да услишите Христов позив и да помогнете нашим ближњима, то јест онима којима је сада најпотребнија помоћ и подршка. У том циљу, благосиљам прикупљање у храмовима РПЦ помоћи за све којима је она потребна у Сирији“ - наводи се у специјалном обраћању руског патријарха верницима.

         Како је истакао поглавар РПЦ, значајан део сиријског народ чине православци. У Дамаску се налази центар једне од најстаријих православних патријаршија - Антиохијске, „а сад се на улицама тог града, који памти апостола Павла, подвиге и дела древних светаца, пролива људска крв“.

         Руски патријарх је констатовао да се на тој библијској земљи, где  једни поред других живе хришћани и муслимани, данас скрнаве светиње и храмови, хришћани истерују из домова, прогоне, а често и муче и убијају.

         „Наш народ је сасвим недавно преживљавао нешто слично. У годинама револуције, грађанског рата и прогона Цркве, страдале су хиљаде наших сународника. Ми не треба равнодушно да посматрамо како се поново пролива невина крв. Ја и ви не можемо да зауставимо овај рат, али можемо да се молимо за његов скори престанак и да пружимо помоћ онима који пате, између осталих, нашој браћи хришћанима“ - истакао је патријарх.

         Новчана средства, која ће се прикупљати у недељу у свим епархијама Руске православне цркве, биће усмерена на рачун Одељења за добротворни и социјални рад Светог синода РПЦ, који ће координисати даље прикупљање донација.

         По окончању акције, средства ће бити предата Антиохијској патријаршији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари