КИРИЛ: Покушавају да и Путина лише права да се моли са својим патријархом

ПОГЛАВАР РПЦ ОЦЕНИО ДА ЈЕ РУСКА ЦРКВА ПОСЛЕДЊИХ МЕСЕЦА

- МЕТА ДОБРО ИСПЛАНИРАНОГ УДАРА

  • Поглавар РПЦ оценио да на удару није само руско православље, већ да се ради и о „агресији против руског културног језгра, против нашег цивилизацијског кода“
  • Они који стоје иза последњих провокација, имали су прилику да се увере да пред собом немају безличну и тиху масу аморфне већине, да је пред њима - народ који је способан да заштити своје светиње
  • Актом агресије против РПЦ њен поглавар је назвао и покушаје да се Русији наметне уверење да је у земљи у току срастање цркве и државе
  • То је обичан мит. Специјално исфабриковани мит! То је измишљотина о клерикализацији Русије, пласирана са намером да се људи застрашују тврдњама да РПЦ преко тобожњег срастања претендује на управљање свешћу и вољом људи

        НАША црква била је мета добро испланираног удара који је био срачунат на проверу колико је дубока православна вера у Русији - рекао је Кирил, поглавар РПЦ  у једној тв-емисији.

        Руски патријарх је додатно разјаснио о каквом „добро испланираном удару“ се ради(ло):

        „Не оставља ме мисао да је тај удар био мала „битка“ у извиђачкој функцији. Некоме је то било потребно ради провере колико је дубока вера у Русији и колика је њена приврженост православљу. Многи су, ако не и већина, већ били сахранили способност нашег народа за самоорганизацију и заштиту било којих вредности. За одбрану својих позиција. Нећу да цитирам бројне увреде на рачун нашег народа које су изговорили људи који себе називају „стваралачком класом“. То је њихов ниподаштавајући поглед наниже“.

        Патријарх Кирил је оценио да се руски народ пробудио и закључио: „Они који стоје иза последњих провокација, имали су прилику да се увере да пред собом немају безличну и тиху масу аморфне већине, да је пред њима - народ који је способан да заштити своје светиње“.

        Поглавар РПЦ  је оценио да на удару није само руско православље, већ да се ради о „агресији против руског културног језгра, против нашег цивилизацијског кода“. Зато такви удари остају без резултата.

        „Погледајте статистику: апсолутна већина наших људи противи се сваком светогрђу. Апсолутна већина је и за доношење закона који би ограничавали ширење греха. Шта то говори? То потврђује да је морални закон жив у нашем човеку“ - подвукао је патријарх Кирил.

        Актом агресије против РПЦ он је назвао и покушаје да се Русији наметне уверење да је у земљи у току срастање цркве и државе.

        „А то је обични мит. Специјално исфабриковани мит! То је измишљотина о клерикализацији Русије, пласирана са намером да се људи застрашују оптужбама да РПЦ преко тобожњег срастања претендује на управљање свешћу и вољом људи. Смета им што је РПЦ за протеклих 20 година постигла велике резултате и што Руси постају православни, па у пуним црквама има припадника свих генерација“ - оценио је поглавар РПЦ.

        Па наставио: „Не могу се изводити тезе о „срастању“ из околности да се председик државе или премијер једном или двапут годишње заједно моле са патријархом. Уосталом, нико нема права да Владимира Путина и Дмитрија Медведева, који су истински верници, лишава права да се моле и са својим патријархом“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари