Кирил освештао обновљену Фјодоровску саборну цркву у Санкт Петербургу

ДОГАЂАЈ ВАЖАН НЕ САМО ЗА ПРАВОСЛАВЦЕ И РУСКУ КУЛТУРУ,

ВЕЋ И ЗА РУСИЈУ У ЦЕЛИНИ

        ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил освештао је обновљену Фјодоровску саборну цркву у Санкт Петербвургу и предводио малу литију око цркве, преноси агенција РИА Новости.

        Празничном освештању присуствовали су бивши губернатор Санкт Петербурга, председник Савета Федерације Валентина Матвијенко, министар културы Русије Владимир Медински, председник попечитељског совјета саборне цркве Борис Гризлов, представници власти и верници.

        Медински је истакао да је грађанима Санкт Петербурга пружена прилика да виде староруски архитектонски стил: „То није важно само за православце и за руску културу, већ и за Русију у целини“.

        „Обнова Фјодоровске саборне цркве не би била могућа без донатора, укључујући Попечитељски савет на челу са Борисом Гризловом“ - рекао је он.

        Велико освештање три олтара горњег дела саборне цркве и Фјодоровске иконе Мајке Божије уприличено је у част стогодишњице њене изградње и 400. годишњице куће Романових. На церемонију је дошао чукунунук Николаја I - Дмитриј Романович Романов.

        Свечано полагање камена темељца догодило се 5. августа (30. маја) 1911. године. Саборна цркве је 1930-их претворена у млекару, срушене су њене куполе. Током 40 година црква је потпуно преуређена изнутра и стајала је обезглављена.

        Године 1993. власти су донеле одлуку о пребацивању млекаре и враћања цркве у руке епархије, што је реализовано 2005. године. Ремонтни радови трајали су од 2007. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари