КИРИЛ: Опседнутост лагодностима цивилизације смета и победи над корупцијом

ПОГЛАВАР РПЦ ПОЗВАО ДА СЕ У МОДЕРНИЗАЦИЈИ ЗЕМЉЕ

КОРИСТЕ ИСКУСТВА ПЕТРА I И АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

  • „Престали само да пешачимо, да пишемо писма... Престали смо да разговарамо једни са другима, заменивши људско општење виртуалним или телефонским разговорима. Много тога смо престали да радимо. Постали смо веома слаби“ - рекао је патријарх Московски и целе Руси
  • „У животу се лако може много тога изгубити, ако је дух слаб. Зато Црква и позива људе, савременог човека који се препушта цивилизацијским лагодностима, да васпитава свој дух и постаје духовно снажан. Тада ћемо много тога остварити. Тада ће наша Отаџбина бити претворена у нешто непрепознатљиво“

         РУСКО друштво је изопачено цивилизацијским добрима и зато не може да лако преброди међунационалне проблеме, криминал и корупцију, изјавио је патријарх Московски и целе Руси Кирил у подмосковском Подољску након полагања венаца на споменик палим борцима у Другом светском рату.

         „Престали само да пешачимо, да пишемо писма... Престали смо да разговарамо једни са другима, заменивши то људско општење виртуалним или телефонским разговорима. Много тога смо престали да радимо. Постали смо веома слаби“ - рекао је патријарх.

         Указао је: кад у било којем граду нестане струје - људи често падају у панику и то доживљавају као катастрофу, преносе патријархове речи РИА Новости.

         „Нису непознати случајеви самоубистава кад у великим метрополама дође до нестанка електричне енергије“ - додао је поглавар Руске православне цркве.

         Он је притом упозорио: што је у човеку слабији „унутрашњи човек“ - то је он рањивији, без обзира колико су му „напумпани мишићи“ и који положај заузима у друштву.

         Руски патријарх је истакао да је победа у Другом светском рату била у првом реду победа руског духа.

         „У животу се може лако много тога изгубити, ако је дух слаб. Зато Црква и позива људе, савременог човека који се препушта цивилизацијским добрима и лагодностима, да васпитава свој дух и постаје духовно снажан. Тада ћемо много тога остварити. Тада ће наша Отаџбина бити претворена у нешто непрепознатљиво“ - рекао је руски патријарх.

         „Вредно ћемо радити, бићемо храбри и снажни, добро организовани и у стању да решавамо многе проблеме - од међунационалних до корупцијских и криминалних: све оне проблеме који данас толико отежавају наш живот“ - рекао је предстојатељ Руске цркве.

         „Снага духа се васпитава вером, васпитава се моралношћу, васпитава се културом и васпитава се традицијом“ - додао је патријарх Кирил.

         Поглавар РПЦ је и у септембру позвао да се у модернизацији земље користе искуства Петра I и Александра Невског.

         Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари