КИРИЛ: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство

ПОГЛАВАР РПЦ: ПРАВОСЛАВЉЕ ЧУВА ЈЕДИНСТВО,

ПУКОТИНЕ У ХРИШЋАНСТВУ СЕ ТРАГИЧНО ШИРЕ

Патријарх Кирил

  • Патријарх Московски и целе Руси у Храму Христа Спаситеља рекао на Дан победе православља: „Данас многи говоре о Богу, али да речи неких „не помажу толико људима да се приближе Богу, колико постављају нове баријере, још више делећи светско хришћанство“

        ПРАВОСЛАВНА црква чува своје јединство у свету данас, али се пукотине које деле неке хришћанске конфесије повећавају, изјавио је патријарх московски и целе Руси Кирил у храму Христа Спаситеља у Москви на Дан победе православља (прва недеља Великог поста). 

         „Црква, милошћу Божијом, чува своје јединство… Данас су носитељи тог јединства 15 аутокефалних православних цркава, данас смо помињали имена њихових поглавара“ - казао је патријарх Кирил после богослужења.

        Служби у главном храму руске престонице присуствовали су амбасадори више држава чије становништво претежно исповеда православље, као и представници помесних православних цркава.

        Московски првосвештеник је истакао да данас многи говоре о Богу, али да речи неких „не помажу толико људима да се приближе Богу, колико постављају нове баријере, још више делећи светско хришћанство“.

        Односи православне Цркве с неким протестантским деноминацијама отежавају њихово признавање истополних бракова и женског свештенства.

         „Огромне разлике, нарочито између неких конфесија и у односу на неке конфесије, даље се трагично повећавају.

        И ма колико се трудили они који те разлике продубљују да се позивају на нека савремена филозофска схватања, неку савремену антропологију, неке нове стандарде мишљења и филозофску моду, они не могу тиме да прикрију своје рушилачко деловање које је усмерено на то да се људи још више отргну од Бога, од Његових заповести, од Његовог мира“ - истакао је патријарх Кирил.

        Он је позвао вернике на развијање дубоког духовног искуства, да воде праведан живот, на „непротоколарно“ учешће у богослужењима, самоанализу, покајање и молитву за данашњу Цркву „која се суочава са огромним изазовима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари