КИРИЛ: Ниво партнерства Цркве и државе у Русији би могао да буде и виши

РУСИЈА ДОЖИВЉАВА ДУХОВНИ ПРЕПОРОД ЈЕР ЈЕ НАРОД ОДЛУЧИО ДА ОБНОВИ СВОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ИДЕНТИТЕТ

  • Руска православна црква није црква само Руске Федерације - указао поглавар РПЦ

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил у интервјуу грчком црквеном порталу Romfea.gr изјаво је да Русија има чему да тежи у развоју црквено-државних односа.

         „У Русији је ниво црквено-државног партнерства суштински нижи него у Немачкој у којој држава убире порез за Цркву, у Француској у којој председник именује епископе у регионима Алзас и Лорен, у Енглеској где је монарх на челу Англиканске цркве или у Грчкој где је црква државна институција, или у САД у којима председник полаже заклетву на Библији“ - оценио је руски патријарх.

         Истовремено је указао да су у Русији, као и у већини других земаља на које се простире канонска територија Руске православне цркве, односи са државом добри и да се граде на принципима међусобног поверења и уважавања.

         „Црква се не меша у послове државне управе, нити држава у послове Цркве. Ми сарађујемо за добро људи“ - истиче поглавар РПЦ.

         Многи политичари и јавни радници, нагласио је патријарх Кирил, нису у стању да објасне зашто Русија преживљава духовну обнову и „мисле да се то дешава захваљујући неком тајном савезу цркве и световне бирократије“.

         „Међутим, то није тако. Људе не можете на силу натерати да се моле и зато је развој црквено-државне сарадње у нашој земљи закономерни резултат општенационалног избора у корист обнове цивилизациијског идентитета Русије који је био уништио комунизам“ - нагласио је руски патријарх.

         Поглавар РПЦ није се слажио са тврдњом неких светских медија да су односи Руске цркве и политичког руководства земље тешњи него што би требало да буду.

         „Руски народ, исто као и сваки други народ, има право да одреди које принципе треба уградити у црквено-државне односе,  као и у другим областима. И никако нису умесне такве тврдње, ма од кога да долазе“ - истиче патријарх Кирил.

         Руска православна црква, изјавио је патријарх Кирил, „није црква само Руске Федерације“.

         „Ми смо у салном контакту са руководствима свих земаља на територији канонске одговорности Цркве, активно одржавамо дијалог и сарадњу на разним нивоима државне власти. То, у првом реду, помаже Цркви да сведочи о правди Божијој и властима и народу тих земаља“ - подвукао је поглаваар РПЦ.

         Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари